sunnuntai 9. tammikuuta 2022
torstai 23. joulukuuta 2021
Rauhallista joulua
Riku johdattelee meidät kieli pitkänä hyvien reseptien äärelle. Reseptit alla.
Sain joulukuun alussa maistaa Finlandia-talon Chef Mika Jokelan valmistamaa Benella-kalaa. Ympäristöystävällisesta ja kotimaisesta Benella kalasta olen postannut jo useamman vuoden ajan. Benella kirjolohta ja siikaa on saaavilla mm. K-marketeista, Food Market Herkku Helsingistä, Erikssonin kalatukusta sekä Kauppahalli 24 nettimyymälästä.
Ohjeet neljälle
Hiilostettu benella -siika
Kuva Raisio Aqua |
320 g Benella Siikaa
½ rkl sokeria
2 rkl suolaa
1 tl valkopippuria myllystä
pari oksaa tilliä (maun mukaan)
Irrota terävällä
veitsellä vatsarasva siikafileistä ja nypi tarvittaessa ruodot pinseteillä. Anna
nahan levätä vielä paikallaan. Sekoita kulhossa sokeri, suola ja pippuri.
Sirottele seos kalafileiden päälle ja lisää tillinoksat. Asettele fileet liha
vastakkain vuokaan ja laita jääkaappiin. Anna makuuntua 4 tuntia.
Pyyhi kalasta tillit
ja ylimääräiset suolat. Irrota nahka. Leikkaa fileet ohuiksi siivuiksi ja kokoa
neljäksi annospalaksi.
Seuraa osuus, jossa tarvitaan tarkkuutta: annospalojen hiillostaminen. Lämmitä pannu kuumaksi, hiillosta annospalat kuumalla pannulla vain yhdeltä puolelta, puoli minuuttia per pala, ja nosta pannulta vetäytymään.
Kuva Raisio Aqua |
Confattu Benella kirjolohi. Vanha ranskalainen valmistustapa
720 g Benella Kirjolohifileetä
3 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl sokeria
Ripaus valkopippuria myllystä
2 sitruunaa
5 dl luomuoliiviöljyä
Ripottele kirjolohifileelle suola, sokeri ja
valkopippuri. Levitä päälle sitruunaviipaleet. Anna kalan makuuntua jääkaapissa
3 tuntia.
Nappaa esille muutama arkki talouspaperia. Poista sitruunaviipaleet ja pyyhi talouspaperilla suola kalan pinnalta. Laita filee vuokaan ja kaada päälle oliiviöljyä niin, että filee juuri ja juuri peittyy. Aseta paistomittari kalan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 80-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää kalan lämpötilaksi 50 astetta. Tähän kuluu aikaa noin 20–30 minuuttia. Nosta confattu kirjolohifilee pois vuoasta, taittele herkun alle pari palaa talouspaperia ja anna jäähtyä siinä jonkin aikaa.
Siivilöi oliiviöljy talteen ja käytä myöhemmin esimerkiksi kalan paistamiseen.
Benella Kala on
suomalaisten sopimuskasvattajien kasvattamaa tuoretta kalaa. Benella Kalat
ruokitaan Raisioaquan kotimaisilla Baltic Blend huippurehuilla. Jokainen Baltic Blendillä
kasvatettu Benella Kala vähentää Itämereen muutoin päätyvää fosfori- ja
typpikuormaa.
sunnuntai 14. marraskuuta 2021
Lukukoira
"Mä luin just Lee Childin viimeisimmän Jack Reacher -kirjan. Kovaa menoa. Selailin myös vähän puutarhalehteä, että tietää Sussin uudet kotkotukset."
t. Riku
sunnuntai 24. lokakuuta 2021
keskiviikko 22. syyskuuta 2021
Punarinta - hämärän henki
Nuori punarinta puutarhassa |
Punarinta lienee tuttu ja pidetty
lintu meille kaikille. Punarinta on myös porilaisen kirjailija ja
luontoharrastaja Esa-Pekka Avelan lempilintu. Avela on tehnyt mittavan työn ja
on kirjoittanut kirjan punarinta – hämärän henki. Suomessa ei ole aikaisemmin
julkaistu punarinnasta kertovaa kirjaa.
Kirja on
erittäin kattava teos punarinnasta ja sen roolista kulttuurissa. Kirja on selkeästi
jaoteltu ja kirjoitettu ja sisältää runsaasti kuvia. Tämä tekee kirjasta
helppolukuisen ja kiinnostavan kaiken ikäisille luonnosta kiinnostuneille. Kuvia kirjassa on yli 20 maasta. Luontokuvia on noin 50 kuvaajalta, muun
muassa Saksan vuoden 2021 luontokuvaajalta. Kirjassa on kuvia myös monista
museoiden taide- ym. aarteista.
Erinomainen lahjakirja. Suosittelen
lämpimästi kaikille lintujen- ja luonnonystäville.
Kirjaa myy esimerkiksi Adlibris,
Booky.fi, CDON, Suomalainen Kirjakauppa, Luontokauppa ja Lintuvaruste
Edullisin tapa on tilata kirja suoraan kirjailijalta sähköpostitse: eepee.avela@hotmail.com. Kirjan hinta on postimaksuineen 28 euroa.
Esa-Pekka Avela, Punarinta –
hämärän henki. 2021. Kovakantinen, sivumäärä 128. Kirjailija on kustantanut kirjan
itse.
Arvostelukappaleen olen ostanut itse suoraan kirjailijalta.
Kirjailija on aikaimmin julkaissut yhdessä luontokuvaaja Ari-Pekka
Palmun kanssa blogissani esitellyn kirjan ”Sinitiainen – neljän tuuman
hurrikaani. ”
maanantai 20. syyskuuta 2021
Syksyn ruokauutuuksia
torstai 2. syyskuuta 2021
Tapahtui varhaisena aamuna
![]() |
Riku, Sussi ja koirakaveri Skatan koirapuistossa Vuosaaressa. |
Tositarina
On varhainen, vielä hämärä aamu. Riku on havahtunut hereille ja hypähtää lattialta nostaen etutassunsa sängylle. Toisella tassulla Riku läpsäisee kevyesti sängyllä nukkuvaa Sussia hereille. "Herää Sussi, herää." "Ymppyhh", on väsyneen Sussin vastaus.
Riku hypähtää ja läpsäisee uudestaan tassullaan. "ylös nyt Sussi". "Riku, nyt nukutaan vielä", Sussi vastaa unisena.
Riku hypähtää vielä kerran ja läpsäisee toisella tassulla useamman kerran. " Ylös nyt, nyt on kiire."
Lopulta Sussi herää ja nousee ylös. Riku näyttää reittiä ulko-ovelle. Nyt on hoppu. "Sussi, mennään, ulos."
Sussi vetää ulkovaatteet yöpuvun päälle. Vihdoinkin päästään ulos.
Riku nuuhkii tarkasti, ensin ilmaa, sitten maata. Lakikoira on havainnut selvän jäljen. Riku ulvahtaa kuin poliisiauton sireeni "ouuu-ouu-ouu". "Nyt Sussi vauhtia tassuun, olen jäljillä, tuonne päin, tästä se on mennyt."
Mikä siitä oli mennyt?
Pupu:)