perjantai 11. marraskuuta 2016

Ahdin anteja

HelmiBenella

LakuBenella

Semifreddo ja mansikkasalatti

Nämä herkut eivät ole minun loihtimiani, vaan aidon keittiömestarin. Pääsin nimittäin tutustumaan kotimaiseen, kestävästi tuotettuun Benella kirjoloheen.  

Luonnonvarakeskuskuksen (LUKE) tilaston  mukaan suomalaiset kuluttivat vuonna 2015 kotimaista kalaa yhteensä  4,1 kiloa. Ulkomaista kalaa syötiin yhteensä liki kymmenen kiloa, siis paljon enemmän kuin kotimaista! Ulkomaisen lohta syötiin yhtä paljon kuin kotimaista kalaa yhteensä!

Ulkomaista lohta, yleensä norjalaista, saa helposti ja halvalla markettien kalatiskiltä. Miksei sitä sitten? (Sen lisäksi, että pitäisi suosia lähellä tuotettua ruokaa)

WWF:n kalaopas kertoo, että ulkomaisessa lohenkasvatuksessa on lukuisia ongelmia:
Rannikolla sijaitsevat lohenviljelylaitokset voivat levittää tauteja ja loisia luonnonkaloihin. Viljelylaitoksilta karanneet yksilöt voivat puolestaan lisääntyä luonnonlohien kanssa ja näin ollen heikentää luonnonkantojen perimää.
Kasvatus aiheuttaa ravinnekuormitusta vesistöön.

Suomalaisen kirjolohen ympäristövaikutuksia on taas puolestaan onnistuttu vähentämään tuntuvasti:
Kalaraaka-aineen käyttöä kirjolohen rehussa on pystytty vähentämään lisäämällä kasviperäisen raaka-aineiden, kuten  rypsiöljyn, käyttöä, jolloin  kasvatuksen rehevöittävä vaikutus on pienentynyt.
Suomalaisten kasvattajien käyttämän rehun raaka-aineet ovat jäljitettävissä ja raaka-aineiden vastuullisuuteen on kiinnitetty enemmän huomiota.
Suomessa kalankasvatusta ohjataan lainsäädännöllä ja seurataan tarkasti.
Kirjolohen kasvatuksessa karkulaiset eivät muodosta mittavaa ekologista riskiä, sillä kirjolohi on vieraslaji eikä lisäänny vesissämme.
Kirjolohen kasvatuksen ei ole havaittu levittävän tauteja tai loisia luonnonkaloihin.

Puhumattakaan muista kotimaisesta kaloista, kuten silakasta, ahvesta ja särjestä...

Mitäpä se pääministeri Holkeri vuosia sitten totesikaan silakan syönnistä:)

Jos kuvat saivat veden kielellä  ja kokkihatun ja - essun esille niin,

Benellan kalaherkkujen reseptit löytyvät  http://www.benellakala.fi/ruokareseptit 

ja WWF:n  ruokavinkit

http://www.soppa365.fi/reseptit/theme/kalaa-a-la-wwf/

WWF:n kalaoppaasta saa myös vinkit vastuullisiin kalavalintoihin. 






SHARE:

69 kommenttia

  1. Totta tosiaan, kuvat saivat veden kielelle! Sopivasti juuri herkuista postasit ennen isänpäivää! Suosimme kotimaisia kaloja ehdottomasti, juurikaan en osta kalatiskin lohia, mutta jos ostan, pyrin valitsemaan kotimaisen kalan. Upea tietoisku ja muistutus! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Hi Sussi.

    It's beautifully made and looks good.

    Groettie from Patricia.

    VastaaPoista
  3. Mmmm! Looks delicious + beautifully presented!

    VastaaPoista
  4. Ihan parasta on omilla verkoilla pyydetty kuha. Sitä paistinpannulle, nam!

    VastaaPoista
  5. Kaunis ja raikas kattaus - ja varmasti herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ammattikokin laittamaa, hyvää oli

      Poista
  6. Syötävän herkullisen näköiset annokset. ;)

    VastaaPoista
  7. Olipa yllätys, että suomalaista kalaa syödään noin vähän per nenä. Toki välillä syyllistytään itsekin norjalaisen lohen ostoon, mutta lautaselta löytyy myös kotimaista kuhaa (kuopuksen kalastamaa, taatusti tuoretta), muikkua ja ahvenia sekä lähijärven haukea.
    Kuvan anookset näyttävät upeilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin yllätyin luvuista. Norjalainen lohi on vallannut kaupat

      Poista
  8. Moi. Herkullisen näköiset annokset. Mahtava tietoisku kaloista. Reseptejä pitää käydä kattomassa. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  9. though we live in quite hot part of land but due live near the river fish are popular dish and my mother in law makes delicious fish curry
    .thank you for sharing a good stuff about this .
    looks mouth watering

    VastaaPoista
  10. Kauniit annokset, LakuBenella kuulostaa jännältä:)
    Pannaanpa Benella kirjolohi mieleen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mausteena lakritsia, oli erinomaisen makuista

      Poista
  11. Annokset saivat kyllä veden kielelle!
    Ahven sekä kuha kuuluvat meidän perheemme suosikkeihin.
    Noin yleisesti ottaen, kotimaista kalaa syötäisi varmasti enemmänkin jos se olisi huokeampaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta, että kotimainen kala on usein kallista.

      Poista
  12. Nam!!
    Olipas paljon tietoa kaloista!
    Kiitos siitä ja leppoisaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
  13. Voi miten upeat annokset!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  14. Los platos tienen un aspecto estupendo, pero no todo es lo que parece y los problemas tienen pocas soluciones, un beso Sussi.

    VastaaPoista
  15. Gnam gnam!! Buono!! ^_^

    VastaaPoista
  16. Vautsi. Mahtavat annokset. Ovat varmaan tosi hyviä.

    VastaaPoista
  17. Tärkeä aihe! Kiitos tästä.

    VastaaPoista
  18. Kotimaista kalaa voisi olla tarjolla nykyistä enemmän. Ostan aika usein silakoita ja muikkuja, mutta myös kirjolohta. Parasta kalaa on itse kalastettu kuha. Nyt sitä syödään harvemmin, kun enää ei ole venettä, jolla pääsi hyville kalavesille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silakoista tulee tosi hyviä paistettuina, samoin ahvenesta

      Poista
  19. Pari päivää sitten koin omakohtaisesti miten suomalaisesta kalasta saa hyvää ruokaa. Hallin kalamyyjä suositteli haukipullia valmiiksi jauhetusta hauesta. Mukaan tuli valmistusohje. Olipa herkullista ja helppo valmistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kalapullat ovat tosi hyviä, samoin jauhetusta kalasta tehdyt pihvit

      Poista
  20. The meals looks delicious.
    We have fish farming mostly in some areas on our East Coast. (Tasmania, Australia)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The meals were very good. Thank you margaret:)

      Poista
  21. Upeita herkkuannoksia! Ravintolassa otan usein kalaa, koska yleensä voi luottaa siihen, että se osataan siellä valmistaa. Ja juurikin ahventa, kuhaa, siikaa tms. kotimaista kalaa.

    Olen itse vältellyt norjalaista lohta siitä saakka kun katsoin dokumentin "Norjalaista lohta Perusta". Herätti ajatuksia taas siitä, kuinka rikkaat valtiot kyykyttävät köyhempiä ja väistelevät tiukkoja ympäristösäännöksiä, kasvattamalla lohensa siellä, missä ei ole niin tiukkaa. Lisäksi paikalliselle väestölle myytiin kasvattamoihin kuolleita kaloja ruuaksi!

    Kotimaista kalaa on vain niin pirun vaikea saada. Kun asuu kaukana isoista kauppaketjuista, ei kyläkaupasta saa muutakuin sitä norjalaista. Ja kyllä kesällä kalastetaan ja talvella pilkitään. Mutta Ahti on kitsas! ='D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kansainvälinen kauppa on julmaa myös työntekijöille. Olen huomanut myös, että monissa kaupoissa ei ole muuta kuin norjalaista lohta

      Poista
  22. Uuh! Näyttää herkulliselta.
    Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
  23. jO vain tuli vesi kielelle=)Gourmettia ja varmasti herkkua.
    Parasta olisi kun saisi omat kalat itse saalistamalla.
    Mukavaa viikonloppua sinne sinulle=)

    VastaaPoista
  24. Ihanan näköisiä annoksia! Lähiruuan suosiminen on tärkeää.

    VastaaPoista
  25. Hello, I love a fresh fish meal. These all look delicious. Salmon is one of my favorites. Happy Saturday, enjoy your weekend!

    VastaaPoista
  26. No, maistuis kyllä mullekin!

    VastaaPoista
  27. Que buena pinta tiene todo.
    Besos guapa.

    VastaaPoista
  28. Herkullisen näköistä on-

    VastaaPoista
  29. Delicious looking dishes, Sussi!!! :)

    VastaaPoista
  30. Näyttää hyvältä! Itse pyrin syömään kalaa vähintään kerran viikossa lounaalla.

    VastaaPoista
  31. Very interesting food :)
    I had the occasion to try:D

    Follow me I follow you ?:)
    grlfashion.blogspot.com

    VastaaPoista
  32. Boa tarde, o peixe é sempre uma boa refeição, o que apresenta através das belas fotos, é saboroso certamente.
    Continuação de boa semana,
    AG

    VastaaPoista
  33. Kuvan annoksissa on enemmän silmänruokaa, kuin mahan täytettä.
    Mulle ei tule mieleen ostaa kalaa kaupasta, ei minkäänlaista. Olen ns. kranttu kalan syöjä, vain oma kalastama kelpaa.

    VastaaPoista
  34. Tärkeästä asiasta jälleen postaus ja herkulliselta annokset näyttävät!

    VastaaPoista
  35. Hyvä postaus!!! Kunpa kotimaista kalaa saisikin helposti, niin sitä tulisi ehkä käytettyäkin enemmän. Herkullisennäköisiä ruoka-annoksia!!!

    VastaaPoista
  36. Herkullisen näköiset ja kauniit annokset.
    Erittäin hyvä aihe, -kotimainen kala saisi olla halvempaa!
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  37. Japanese salmon is more expensive than those imported from Chile, but recently I've learned that Chile’s toxic tides could have roots in dirty fish farming. Anyway, all these look so delicious. You made me hungry.

    Yoko

    VastaaPoista
  38. Varmasti maistuvia herkkuja.

    VastaaPoista

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig