tiistai 25. huhtikuuta 2017

Luettua: puutarhanhoitoa poropeukaloille




Tenttikirjojen lomassa olen piipahtanut pikaisesti myös muussa kirjamaailmassa. Merja Turusen ja Sirpa Ylösen kirjasta Puutarhanhoito poropeukaloille on ilmestynyt Innon kustantamana ensimmäinen pokkaripainos.

Turunen ja Ylönen esittelevät teoksessaan syötäviä kasveja ja koristekasveja ja antavat käytännöllisiä vinkkejä niiden kasvattamiseen ja hoitoon. Läpi käydään myös esimerkiksi tärkeimmät työkalut. Lukija perehdytetään puutarhanhoidon ongelmiin, kuten rikkaruohoihin, tuholaisiin ja kasvitauteihin. Kirjan nimi voisi yhtä hyvin olla puutarhanhoidon aakkoset taikka vaikka puutarhanhoidon perusteet, sillä teoksen ehdoton paras puoli on sen laajuus, selkeys ja havainnollisuus. Tekijät valottavat asiaa omien kokemusten ja esimerkkien kautta.

Kirja on jaoteltu kuuteen lukuun: alkutekijät, suunnittelu, syötävät kasvit, silmänilo, vastoinkäymisiä ja maanparannus.

Puutarhanhoitoa aloittelevan tai siitä haaveilevan kannalta tärkein luku on luku, jossa käydään lävitse puutarhan suunnittelu. Näin laillistettuna kiinteistönvälittäjänä soisin ja toivoisin, että varsinkin tiheästi asutuilla taajama-alueilla, kuten täällä Espoossa, jokainen rivitaloasuntoa taikka omakotitaloa ostava taikka niistä haaveileva lukisi tämän luvun useaan kertaan. Monta asunto/tonttikaupan jälkeistä murhetta estyisi ainakin näiltä osin.

Tässä otteita kirjan mainitusta luvusta:

uutta taloa rakentaessa: ”…Usein käy niin, että puutarhaa ryhdytään suunnittelemaan vasta kun talo on rakennettu... ”

”...Jos tontilla on puita, älä kaada heti kaikkia…"

Vanhassa pihassa: ”Ei kannata kaataa heti kaikkea, mikä kiusaa omaa silmää. Tärkein työ on siirtää kukkapenkit pois kivijalan vierestä…”

Kirjaa voi suositella aloittelevien puutarhureiden lisäksi myös muille, yksityiskohtaista tietoutta löytyy paljon, eli varmasti myös jotakin uutta kokeneemmalle tekijällekin.

Mitä jäin kaipaamaan näin luonnonystävänä, on vankempi tietous puutarhoista luonnon monimuotoisuuden edistäjänä.

Blogikamuista kirjan ovat arvioineet myös Between ja Riina.

Merja Turunen ja Sirpa Ylönen. Puutarhanhoito poropeukaloille. ensimmäinen pokkaripainos, 2017, Into. ISBN 978-952-264-776-4.

Arvostelukappale kustantajalta, kiitokset.


SHARE:

29 kommenttia

  1. Kiitos vinkistä! Juuri selkokielistä opasta noviisi tarvitsisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on selkeästi ja kokemuksesta kirjoitettu, joten voin lämpimästi suositella.

      Poista
  2. Köhömm! Meillähän tehtiin juuri noin kuten kirjassa varoitellaan: kun rakennettiin tämä talo ei pihajutuista ollut harmainta hajua. Puita kyllä jätettiin tontille, jotka sittemmin ovat kuitenkin saaneet lähteä. Niitä katseltiin kyllä useampi vuosi ensin. Meidän piha on muotoutunut pikkuhiljaa, pala palalta. Tämä tyyli on toisaalta sopinut meille:)
    Pakkohan tuo opus on lukea, että huomaa mitä muuta on tullut tehtyä "väärin"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tein puolestani meidän tähän muuttaessa 15 vuotta sitten puutarhassa lähes kaikki aloittelijan virheet, D! Puita en onneksi kaatanut, koska pidän niistä

      Poista
  3. Vaikuttaa hhvältä kirjalta.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen kirja! Sopisi minulle, joka olen laiska puutarhatöissä.
    Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista
  5. Moi. Tuo opus sopii meikäläiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen, helppolukuinen ja selkeä opas

      Poista
  6. Always good to have a gardening book that is helpful.

    VastaaPoista
  7. Olen samoilla linjoilla sun kanssa tästä kirjasta. Luin sen jokin aika sitten myös.
    Ja pihasuunnittelijana yhdyn täysin noihin kirjan lainauksiin ja mielipiteisiisi puiden kaadosta ja pihansuunnittelusta. :)
    Minäkin suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille uusille puutarhureille, mutta kirjasta saa myös paljon irti kokeneempikin kuopsuttelija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunpa ne, jotka eivät itse halua taikka ehdi puutarhaa suunnitella/ ajatella, käyttäisivät apuna kaltaistasi ammattisuunnittelijaa. Suomessa ehkä turhaan arkaillaan pihasuunnitelijoiden käyttämistä.

      Poista
  8. Tuon kirjan olisin tarvinnut vuosia sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sama juttu, D! Tuli vuosia sitten opittua kantapään kautta, D!

      Poista
  9. Samaa mieltä kuin edelliset kommentoijat: tämä kirja olisi ollut hyödyksi vuosia sitten ja nytkin sen voisi hankkia - ehtisikö tehtyjä virheitä vielä korjaamaan? :)

    VastaaPoista
  10. Moi. Mahtavan näköinen kirja. Toivottavasti iskä ei suutu . Aika paljon samaa näköä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aha:) Matti Juhanin näköä siis:)

      Poista
  11. Kyllä kirjoista ja niiden ohjeista on aina hyötyä. Monia kohtia olisi puutarhassa voinut tehdä toisin, mutta suunnitelmat myös muuttuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on totta. Mutta pakko myöntää, että itse tuli vuosia sitten... D!

      Poista
  12. Juu, tuo juuri harmittaa että uuden talon tieltä kaadetaan kaikki puut! Niiden kasvaminen kestää monta kymmentä vuotta! Sama juttu oli tässä meidän tontilla. Tässä oli ollut ennen metsä. Ja nyt tuskailen, kun odottelen istuttamieni pihapuiden kasvamista. Huoh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmisikä ei riitä puiden kasvattamiseen. Surettaa aina, että ihmiset sen unohtavat. Tällä Espoon kaupunki on jyräämässä lähiaikoina metsää pois ns. kehityksen ja edistyksen tieltä...

      Poista
  13. Olá, não conheço o livro, pelo comentários que li, não tenho duvidas que é perfeito.
    AG

    VastaaPoista
  14. I really like the illustration on the book cover! :)

    VastaaPoista
  15. Hienoja ja tärkeitä näkökulmia! Lukemalla oppii uutta, mutta myös lukemalla toisten lukijoiden arvioita lukemastaan. Kiitos Sussi!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!

Vanhemmissa postauksissa on kommenttien valvonta päällä, jotta minulta ei jää viestit huomaamatta.

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig