Kuvat viime kesän Lapin reissulta, Seitakivi ja saivo.
Seida rock and Saivo lake, holy places of Sámi culture in Lappland.
Lupasin teille postauksen shamanismista. Aihetta on sinälleen vaikea tiivistää, sillä siinä on monia eri ulottuvuuksia. Tiesittekö, että Suomessa on edelleen oikeita shamaaneja? Tai että Kalevalassa on kuvaus shamaanin maailmasta ja matkasta? Muistatteko sanonnat ”maailman tappiin asti” taikka ”langeta loveen”?
Shamanismi ei ole uskonto, vaan käsitys maailmasta, maailmankuva.
1) kaikella eläväisellä on sielu, myös eläimillä, kasveilla, puilla ja kivillä.
2) maailmankaikkeus koostuu valtavasta energia/voimaverkosta. Kaikki elävä on osa tätä verkkoa ja yhteydessä toisiinsa.
Maailmassa on kolme eri kerrosta: alinen, keskinen ja ylinen. Keskinen on ihmisen maailmaa. Sitä, jonka konkreettisesti näemme ympärillämme. Eri tasot yhdistää pystysuora maailmanpuu (elämänpuu). Eräissä kulttuureissa puun asemasta puhutaan pilarista taikka tapista.
Shamaanin henki voi matkata muihin kerroksiin niiden välisten lovien kautta. Matka tapahtuu transsin, muuttuneen tietoisuuden tilan, avulla. Tähän tilaan siirtymisen apuna käytetään mm. paastoa, tanssia taikka rummutusta. Matkan syynä voi olla esimerkiksi sairauden selvittäminen. Shamaanilla on apunaan henkiopas, yleensä se on voimaeläin.
Shamaanin tehtävänä on toimia ihmisten ja henkimaailman välittäjänä ja tasapainottajana. Shamaani voi olla myös parantaja, unennäkijä taikka itkijä. Oikea shamaani ei koskaan käytä taitojaan muiden ihmisten vahingoittamiseksi.
Vinkkinä kiinnostuneille: aiheesta on saatavilla melko runsaasti kirjallisuutta sekä kursseja.
Aihetta tutkiessani opin arvostamaan shamanismin luontoa ja kaikkea elämää kunnioittavaa asennetta. Vallitseva, nykyinen maailmakäsityksemme, on korostetun rationaalinen, materialistinen ja asettaa ihmisen ylimmäksi. Shamanistisessa maailmankuvassa korostuu henkisyys ja harmoniassa eläminen. Siinä ihminen on osa luontoa.
Oli mielenkiintoista myös huomata, kuinka aihetta käsittelevissä teoksissa korostuu visualisointi sekä yhteyden saaminen omaan tiedostamattomaan alitajuntaan sekä mielikuvitukseen.
Kiitos tästä tietoiskusta.
VastaaPoistaOpiskeluaikana tapasin yhden shamaanin, mielenkiintoinen henkilö.
kiitos Sussi :) toivottavasti sun kirja etenee hyvin :) tulossa varmaan tosi jännä !
VastaaPoistaIhanat kuvat. Ollaan käyty tuolla.
VastaaPoistaMielnkiitoista Shamanismista
Nuo sanonnathan ovat aivan tuttuja!
VastaaPoistaDokumenteista eniten katsojia keränneessä suomalaisessa luontodokumentissahan puhuttiin maailmanpuusta.
Kun innostuin luontokuvauksesta ja aloin viettää paljon aikaa luonnossa niin joskus on tullut sellainen käsittämättömän jännä tunne että on osa luontoa ja jotain hienoja kuvaustilanteitakin on tullut yllättäen "suoraan eteen".
Innostutit hakemaan lisää tietoa aiheesta!
Meillä olisi paljon opittavaa alkuperäiskansojen elintavoista, eikä luonnossa eläminen ja luonnon kunnioittaminen ole laisinkaan vähäisin arvo. Valitettavasti raha ratkaisee ja sen nimissä tehdään peruuttamatonta tuhoa. Eilen kuulin jostain sellaisen lausahduksen, ettei luonto ihmisen teoista kärsi, vaan ihminen itse. Ihminen siis järsii kaiken aikaa omaa jalustaansa.
VastaaPoistaIhanat kuvat:)
VastaaPoistaMielenkiintoinen postaus!
VastaaPoistaKaunista on kuviesi maisemissa. Et:n opinnoissa luettiin jotain shamanismista ja Suomen muinaisista luontojumalista. Tein jonkin verran elämänkatsomusopin opintoja vapaisiin opintoihini yliopistolla aikanaan..
VastaaPoistaYour photos are beautiful!
VastaaPoistaBeautiful and amazing!
VastaaPoistaHyvää tietoa ja mielenkiintoista.
VastaaPoistaMuhkeat upeat kuvat tehostaa kirjoitusta.
Mielenkiintoista.
VastaaPoistaJoskus luin vanhoista suomalaisista jumalista mm. Tapiosta kerrottiin seuraavaa: Mikäli metsämies ahneuksissaan tappoi liian monta eläintä metsästysreissullaan eksytti Tapio hänet metsään. Luontoakunnioittava sanoma, ja tänäkin päivänä kannattaisi ihmisten miettiä mitä oikesti tarvitsee ja kuinka paljon...
Kosotäti, kiitos sinulle:)
VastaaPoistaRiikka, kovasti naputtelen:) Hallan ystäville on tarkoitus laittaa blogiin joulukuussa pikkuinen kurkistus tulevaan.
Sylvi, kiitos:) saivokierros on todella kaunis.
Vikki, kiva kuulla:) Aiheeseen tutustuminen avaa uusia näkökulmia, sen voin luvata omista kokemuksistani.
Between, niin totta kirjoitat.
Ritva, kiitos:)
Mari, kiitos:)
Kukkaiselämää, minä luin ylioistossa pari kurssia sosiaaliantropologiaa, joissa myös sivuttiin aihetta.
RW & SK, thank you!
Linda, thank you!
Seijastiina, kiitos:)
Pirjo, vanhoissa kertomuksissa on paljon sanomaa nykyihmiselle.
Hyvää torstaita kaikille!
Kiitos tàstà hienosta tiivistelmàstà -vaikka aiheesta joskus lukeneena muistin virkistys oli paikallaan.
VastaaPoistaKauniita, rauhoittavia kuvia...
Kiinnostava postaus. Nuo sanonnat ovat tuttuja ja käytössä. Jännittävää, että shamaaneja on nykyaikanakin!
VastaaPoistaTerhi, kiitos:)
VastaaPoistanainen kuvastimessa, kiitos:)
Hyvää perjantaita kaikille!
Tämä on mielenkiintoinen aihe. Nykyihmiset - kaupunkilaiset useimmiten - ovat niin vieraantuneita luonnosta ja materialistinen maailmankäsitys on tapissaan. Ketun Yöperhosessa minua miellytti mm. marinmaalaisen luonnonuskonnon kuvaus...
VastaaPoistaHuomasin että olet julkaissut dekkarinkin! Pitää ottaa syksyn lukuohjelmaan, kesällä ei ehdi eikä jaksa. Perustin keväällä kirjablogin, joka siis nyt nukkuu kesäkeijujen unta :)