torstai 28. heinäkuuta 2011

Siilitarinoita

Nostalgian ja patinan Sanna-Pauliina on kutsunut kaikki blogilaiset mukaan torstain lukupiiriin. Ideana on kertoa lukemastaan kirjasta ja linkittää myös muiden lukupiiriin osallistuvien lukemat kirjat.  Näin muodostuu lista kiinnostavia kirjojaLuonnonystävänä valitsin ajankohtaisen kirjan, jota voin lämpimästi suositella kaikille luonnosta kiinnostuneille ja niille joiden pihalla vierailee siilejä: Tuula Nyströmin ja Tiina Kinnusen kirja eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito.

 Kirja on ainutlaatuinen tietokirja pihoillamme käyvistä ja asuvista siileistä. Se antaa ohjeet myös sairaan siilin hoitoon.

Tekijöillä on myös erittäin hyvät siilitietoutta ja siilien tarinoita kertovat siili kiikarissa - nettisivut.

Kaikkea siilimäistä löytyy villit viikset -nettiputiikista.

Siilit ovat vierailleet pihallamme monena kesänä. Pihalla on myös siilimökki. Monta hauskaa tarinaa voisin niitä kertoa, tässä niistä kaksi.

Siilit voivat olla aikamoisia sottapyttyjä. Mieheni  ei ole erityisemmin ihastunut siilin kakkaan terassin lattialla. Kerran  mieheni katsoi ikkunasta ulos ja huomasi siilin kiipeävän terassille ja hän totesi: "nuo siilit saisivat kyllä pysytellä puutarhan puolella, eivätkä aina tulla terassille". Ja mitä tapahtuu: siili köpöttää pitkin terassia kohtia tuolia (jossa miehellä on tapana istua) ja  pissii tuolin jalan päälle. Selvästi siilikommentti miehelleni, D!

Ja toinen tapaus: Olen herkkäuninen ja herään yöllä terassilta kuuluvaan kolinaan:klink, klink, klink...  Menen katsomaan. Siili kolisuttaa tassullaan tyhjää lautasta terassin lattiaan, merkkinä selvästi: hei Sussi, ruokaa, lautanen on tyhjä. Sama toistuu useampana yönä:)

 Meidän Sippe  on tässä illan hämärässä matkalla ruokakupilleen.

SHARE:

16 kommenttia

 1. Mukava kun halusit osallistua! :) Sympaattisen oloisia nuo siilit, itsekkin tuosta kirjasta kuullut, vaan ei ole vielä tullut kirjastossa vastaan. Olisihan se kiva tietää pihojen asukeista vähän enemmän :)

  VastaaPoista
 2. Lisäsin linkin tänne ihan perinteisesti, kun ei tuo lomake näy toimivan.. Ensi kerralla ei siis tuota turhaa näköjään toimimatonta lomaketta, vaan kun jättää pelkän kommentin niin ilmestyy ;)

  VastaaPoista
 3. Siilejä on muuten täällä tänä kesänä näkynyt tosi vähän! Missähän ne luuraa...

  VastaaPoista
 4. Sanna-Pauliina, oli kiva osallistua. Sai kertoa hyvästä kirjasta, joka ajaa asiaa luonnon puolesta:)

  Olipa harmi, ettei lomake toiminut.

  Mari, kova talvi saattoi vähentää siilkantaa. Muutenkin ovat kovasti harvinaistumassa. Siilien ystävät ovat kautta maan kertoneet viestiä siilien vähäisyydestä. Todella huono juttu.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kivasta kirjavinkistä!

  Meidän siirtolapuutarhassa siilejä riittää. En ole huomannut vähenemistä ainakaan kolmen vuoden jaksolla. Piikkipalloja näkee useita joka päivä, ja hauskahan niitä on tarkkailla.

  Kummallisia näkyjä ovat olleet keskenään taistelevat siilit (puhkuivat ja sähisivät varmaankin vartin, ottivat oikein vauhtia ja puskivat toisiaan) sekä harakkaa jahtaava siili. Harakka hypähti aina metrin pari eteenpäin, ja siiliressu meni perässä jostain syystä aivan raivostuneen näköisenä.

  Pari viikkoa sitten siili meinasi tulla sisälle ja olisi varmaan tullutkin, jos kynnys olisi ollut matalampi. Se kurkisteli ovella molemmat etutassut kynnyksellä :-)

  VastaaPoista
 6. Villa Verna, kiva kuulla, että siellä on siilejä:)

  Olet nähnyt kahden urossiilin kiistelevän keskenään, tuo puskeminen varsinkin viittaa siihen. Symppikset otukset osaavat olla hurjia. Kosintamenotkin ovat aika hurjaa nähtävää: puhisten toinen kiertää toisen ympäri ja toinen vain jatkaa matkaa eteenpäin:)

  Olisikohan nälkäinen siili yrittänyt ottaa harakkaa kiinni syötäväksi, kerran olen itse sellaista nähnyt. Se ei kyllä onnistu jos harakka on terve

  VastaaPoista
 7. Ihanat siilit,en ole nähnyt kuin yhden siilin tänäkesänä,hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
 8. Kiitos loistavasta siili kirjasta ja siilitarinoistasi.
  Siilejä on meidänkin pihapiirissä ja ystävälläni on niitä tosi monta ja hän kun ruokkii niin kippoja on toistakymmentä oikea siiliruokala ja arvata saattaa ovat hiukan pulskanpuoleisia.
  Näin kerran pussin liikkuvan pusikossa ja kurkistin sisään siili syömässä karkkeja suklaa sellaisia..otin pussin pois lähti köpöttelemään luontoon siis siili.
  Viime vuonna pihassani Rosa makasi siilin päällä ja piti sitä hyvänä, huh, nappasin nopsasti pois..koska ois voinut käydä hullusti piikit mahassa, jos siili ois pompannut ylöspäin.
  Hyvää illanjatkoa:)

  VastaaPoista
 9. Ihania siilijuttuja täällä :).

  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 10. Ihanan kirjan valitsit.
  Olen tainnut aikaisemminkin kirjoittaa sinulle ettei meillä näy siilejä. Yhden ainoan siilin olen nähnyt täällä yli kymmenen vuoden aikana. En tiedä mikseivät tule meitä tervehtimään. Täällä olisi varma ruokakipaikkakin niille tiedossa:)

  Kivat siilitarinat on postauksessasi:)

  VastaaPoista
 11. Ihanat tarinat ja kiva vinkki, kiitos!

  VastaaPoista
 12. Siiliä ei mellä ole näkynyt moneen vuoteen.
  Minne lie hävinneet.
  ihana siilikuva.

  VastaaPoista
 13. Ritva, kiitos:)

  Sirkka, kiitos:) Kiva kuulla ystäväsi siiliruokalasta:)

  Rosalla on selvä fakiiri:) Mutta tosiaan vaarallinen lepopaikka sekä Rosalle että siilille.

  Johanna, kiitos:)

  Susanne, toivottavasti sinne vielä siilejä ilmestyy.

  Elisa, kiitos:) Kirja on todella hyvä tietokirja.

  Sylvi, kiitos:) Monelta alueelta ovat siilit kadonneet. Toivottavasti sinnekin vielä siilikavereita ilmestyy.

  Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!

  VastaaPoista
 14. Ihana siilikirja takuulla.
  Sussilla riittää noita kivoja eläimiä.
  Itse en ole siiliä nähnyt vuosiin.
  Se on niin hellyttävä.
  Mitähän meidän Mona sanois siilistä?
  Mukavaa elokuuta!

  VastaaPoista
 15. Seijastiina, Mona varmasti hämmästyisi piikkipallosta:)

  VastaaPoista
 16. Voi ihana siili, miksi meillä ei ole ainuttakaan, nyyh.

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!

Vanhemmissa postauksissa on kommenttien valvonta päällä, jotta minulta ei jää viestit huomaamatta.

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig