torstai 2. kesäkuuta 2016

Veden hulinaa





Blogikamut ovat jo esitelleet Kotipuutarha –lehden bloggaajatapahtumaa kattavasti. Mutta palaan vielä aiheeseen, sillä minua kiinnosti kovasti esillä ollut hulevesien hallinta. 

Parhaimmillaan sillä mm. ehkäistään ympäristöongelmia, lisätään luonnon monimuotoisuutta että asukkaiden viihtyvyyttä.

Kuvat otettu Jaani Turusen meille bloggaajille pitämästä esittelystä
Perinteisesti hulevedet ohjataan  maan alle sadevesijärjestelmään, josta ne kulkeutuvat luontoon tai vedenpuhdistamolle. Rankkasateiden (jotka ilmastonmuutoksen myötä pahenevat ja lisääntyvät) aikana puhdistamoissa on ylikuormituksen vaara.  Tällöin puhdistamattomia jätevesiä voi joutua luontoon. 

Hulevedet itsessään kuormittavat vesistöjä raskasmetalleilla ja kiintoaineksella. Tämä kaikki lisää vesien rehevöitymistä. 


 

Kaupungistuminen etenee ja tiivistyy koko ajan. Rakennetussa ympäristössä vesi ei imeydy tiiviin pintarakenteen ja laajojen kattoalueiden läpi, vaan valuu pintavaluntana. (Tästä on hyvänä esimerkkinä kaupunkien tulviminen rankkasateiden aikana kun viemärit eivät enää vedä.) Samalla  veden imeytyminen maaperään ja pohjavesiin vähenee. Tämä taas laskee pohjavesien määrää, ja aiheuttaa vesipulaa.

Ruduksen Jaani Turunen esittelee vettä läpäisevää kiveä.  

Hulevesien paikalliseen, luonnonmukaiseen hallintaan on olemassa useita keinoja,  tässä esimerkkejä, jotka ovat luonnonystävän mieleen. Minusta näillä kaupunkikin olisi paljon viihtyisämpi paikka asua  ja ekologisesti järkevämpi 
  • viherpainanteet, jotka ovat matalia, kasvillisuuden peittämiä ojia
  • rakennetut hulevesikanavat ja purot
  • rakennusten viherkatot , joilla viivytetään ja haihdutetaan kosteutta.
  • kasvillisuuden käyttö. Kasvit imevät, sitovat ja haihduttavat vettä
  • vettä läpäisevät päällysteet.


SHARE:

42 kommenttia

  1. Olen nähnhyt ulkomailta tosi hienoja kohteita, jotka on tehty rakennettuun ympäristöön. Osan aikaa voi olla hieno vesiaihe tai kosteikko ja lopun aikaa huoliteltu kuiva kohde. Ja ne ovat juuri parhaimmillaan, kun toimivat kummin vain. Mua kiinnostaisi valtavasti suomalaisten luonnonkasvien jalostaminen / hyödyntäminen näissä hulevesijutuissa. Olen varma, että näin sitkeistä kasveista löytyisi sopivia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, luonnonkasveista löytyisi varmasti sopivia. Kaupunkialueiden viihtyvyys paranee valtavasti tällaisilla ratkaisuilla:)

      Poista
  2. Tärkeää asiaa. Toivottavasti kaupunki- ja maisemasuunnittelijat alkavat kiinnittää viherrakentamisessa tähän hulevesiasiaan enemmän huomiota. Tuo vettäläpäisevä kivimateriaali kuulostaa myös hyvältä lisävaihtoehdolta.

    Olen joskus kauhean ukkossateen aikaan ollut Helsingin keskustassa, sääret märkinä kahlattiin, kellarit tulvivat ja palolaitokselle tuli hiukka töitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös kokenenut Helsingin rankkasateen aikana, vettä joka paikka täynnä. Uusilla alueilla esim. Helsingin Kuninkaantammessa nämä asiat otetaan onneksi jo huomioon.

      Poista
  3. Meillä ollaan sen verran syrjässä, joten kesällä tuleva vesi menee kaikki kasvien ja kukkien kasteluun sadevesitynnyreistä. Muina aikoina vesi imeytyy maahan tontilla. Ei tarvitse juoksutella vesiä viemäreihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi väljään rakennetuilla alueilla ei näitä huolia ole:)

      Poista
  4. Oi, tulipa hyvää tietoa hulevesistä. En ole aikaisemmin kiinnittänytkään asiaan huomota. Kiitos hyvästä informaatiosta =).

    VastaaPoista
  5. Hyvä tietopuolinen postaus, kiitos tästä. Vettäläpäisevä kivimateriaali kuulostaa hyvältä. - Blogissani on kolmen puutarhakirjan arvonta - käyhän kurkkaamassa. Hyvää viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli:) Kävin osallistumassa:)

      Poista
  6. Moi.Meilläpäin on rakennettu hule vedelle omia putkilinjoja. Henkilökohtaisella tasolla melkein kaikki sadevedet kerätään talteen.

    VastaaPoista
  7. Kiitos, kirjoitat taas täyttä asiaa,

    VastaaPoista
  8. Interesting about storm water. I presume that is what it's about :)

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoinen ja tärkeä aihe, kiitos kattavasta postauksesta! :)

    VastaaPoista
  10. very interesting- water is SO essential! the scenery in the 1st image is beautiful!

    VastaaPoista
  11. Interesting post and nice hints to improve storm water drainage systems so that torrential rain doesn’t turn streets into muddy rivers in the urban area.

    Yoko

    VastaaPoista
  12. Ilmastonmuutos on tuonut mukanaan yhä lisääntyviä rankkasateita ja kaupungit tulvivat kuten on saatu viimeaikoina nähdä uutiskuvissa. Onneksi on olemasa tuollaisia ratkaisuja. Erittäin tärkeä asia tuoda esiin.

    VastaaPoista
  13. Olet asian ytimessä, hyvä tietopaketti asiasta, kiitos!

    VastaaPoista
  14. Kiitos: loistava, asiapitoinen postaus!

    VastaaPoista
  15. Kiinnostavaa ja tärkeää tietoa. Kiitos! Erittäin kaunis on tuo ensimmäinen kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ninnu:) Eka kuva on Marketan puistosta, siellä oli todella kaunista.

      Poista
  16. Olet hyvin perehtynyt tärkeään asiaan. Kyllä huolestuttaa rankkasateiden ja tulvien lisääntyminen ja seuraukset niistä.

    VastaaPoista
  17. Olet hyvin perehtynyt tärkeään asiaan. Kyllä huolestuttaa rankkasateiden ja tulvien lisääntyminen ja seuraukset niistä.

    VastaaPoista
  18. so neat and so beautiful pics dear weather is also seems great there

    VastaaPoista
  19. Tärkeää asiaa valotat. Täällä ei ole hulevesistä ongelmaa Sadeveden katolta kerään isoihin tynnyriehin ja sillä on käyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aimarii:) Onneksi harvemmin asutulla seudulla ei ole näitä huolia.

      Poista
  20. Onhan niitä tulvia ollut rankkasateiden aikaan täällä meilläkin.Asia johon pitäisi panostaa.Hienoa,jos asiaan on jo ruvettu vaikuttamaan.Nuo toimenpiteet ovat kyllä huippuja ja vielä lisäisivät viihtyvyyttäkin roimasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. parasta on minustakin se, että viihtyisyyskin lisääntyy:)

      Poista
  21. Mielenkiintoinen ja tärkeä asia, jota ei oikeastaan ole tullut ajatelleeksi. Hyvä, että nostit asian esille.

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!

Vanhemmissa postauksissa on kommenttien valvonta päällä, jotta minulta ei jää viestit huomaamatta.

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig