HelmiBenella |
LakuBenella |
Semifreddo ja mansikkasalatti |
Nämä herkut eivät ole minun loihtimiani, vaan aidon keittiömestarin. Pääsin nimittäin tutustumaan kotimaiseen, kestävästi tuotettuun Benella kirjoloheen.
Luonnonvarakeskuskuksen (LUKE) tilaston mukaan suomalaiset kuluttivat vuonna 2015 kotimaista kalaa yhteensä 4,1 kiloa. Ulkomaista kalaa syötiin yhteensä liki kymmenen kiloa, siis paljon enemmän kuin kotimaista! Ulkomaisen lohta syötiin yhtä paljon kuin kotimaista kalaa yhteensä!
Ulkomaista lohta, yleensä norjalaista, saa helposti ja halvalla markettien kalatiskiltä. Miksei sitä sitten? (Sen lisäksi, että pitäisi suosia lähellä tuotettua ruokaa)
WWF:n kalaopas kertoo, että ulkomaisessa lohenkasvatuksessa on lukuisia ongelmia:
Rannikolla sijaitsevat lohenviljelylaitokset voivat levittää tauteja ja loisia luonnonkaloihin. Viljelylaitoksilta karanneet yksilöt voivat puolestaan lisääntyä luonnonlohien kanssa ja näin ollen heikentää luonnonkantojen perimää.
Kasvatus aiheuttaa ravinnekuormitusta vesistöön.
Suomalaisen kirjolohen ympäristövaikutuksia on taas puolestaan onnistuttu vähentämään tuntuvasti:
Kalaraaka-aineen käyttöä kirjolohen rehussa on pystytty vähentämään lisäämällä kasviperäisen raaka-aineiden, kuten rypsiöljyn, käyttöä, jolloin kasvatuksen rehevöittävä vaikutus on pienentynyt.
Kalaraaka-aineen käyttöä kirjolohen rehussa on pystytty vähentämään lisäämällä kasviperäisen raaka-aineiden, kuten rypsiöljyn, käyttöä, jolloin kasvatuksen rehevöittävä vaikutus on pienentynyt.
Suomalaisten kasvattajien käyttämän rehun raaka-aineet ovat jäljitettävissä ja raaka-aineiden vastuullisuuteen on kiinnitetty
enemmän huomiota.
Suomessa kalankasvatusta ohjataan lainsäädännöllä ja seurataan tarkasti.
Kirjolohen kasvatuksessa karkulaiset eivät muodosta mittavaa ekologista riskiä, sillä kirjolohi on vieraslaji eikä lisäänny vesissämme.
Kirjolohen kasvatuksen ei ole havaittu levittävän tauteja tai loisia luonnonkaloihin.
Puhumattakaan muista kotimaisesta kaloista, kuten silakasta, ahvesta ja särjestä...
Mitäpä se pääministeri Holkeri vuosia sitten totesikaan silakan syönnistä:)
Jos kuvat saivat veden kielellä ja kokkihatun ja - essun esille niin,
Benellan kalaherkkujen reseptit löytyvät http://www.benellakala.fi/ruokareseptit
ja WWF:n ruokavinkit
http://www.soppa365.fi/reseptit/theme/kalaa-a-la-wwf/
Suomessa kalankasvatusta ohjataan lainsäädännöllä ja seurataan tarkasti.
Kirjolohen kasvatuksessa karkulaiset eivät muodosta mittavaa ekologista riskiä, sillä kirjolohi on vieraslaji eikä lisäänny vesissämme.
Kirjolohen kasvatuksen ei ole havaittu levittävän tauteja tai loisia luonnonkaloihin.
Puhumattakaan muista kotimaisesta kaloista, kuten silakasta, ahvesta ja särjestä...
Mitäpä se pääministeri Holkeri vuosia sitten totesikaan silakan syönnistä:)
Jos kuvat saivat veden kielellä ja kokkihatun ja - essun esille niin,
Benellan kalaherkkujen reseptit löytyvät http://www.benellakala.fi/ruokareseptit
ja WWF:n ruokavinkit
http://www.soppa365.fi/reseptit/theme/kalaa-a-la-wwf/
WWF:n kalaoppaasta saa myös vinkit vastuullisiin kalavalintoihin.
Totta tosiaan, kuvat saivat veden kielelle! Sopivasti juuri herkuista postasit ennen isänpäivää! Suosimme kotimaisia kaloja ehdottomasti, juurikaan en osta kalatiskin lohia, mutta jos ostan, pyrin valitsemaan kotimaisen kalan. Upea tietoisku ja muistutus! Kiitos!
VastaaPoistaKiitos saila:)
PoistaHi Sussi.
VastaaPoistaIt's beautifully made and looks good.
Groettie from Patricia.
thank you Patricia:)
PoistaMmmm! Looks delicious + beautifully presented!
VastaaPoistait was. Thank you jandi:)
PoistaIhan parasta on omilla verkoilla pyydetty kuha. Sitä paistinpannulle, nam!
VastaaPoistalähiruokaa parhaimmillaan:)
PoistaKaunis ja raikas kattaus - ja varmasti herkullista!
VastaaPoistaammattikokin laittamaa, hyvää oli
PoistaSyötävän herkullisen näköiset annokset. ;)
VastaaPoistaolivat!
PoistaOlipa yllätys, että suomalaista kalaa syödään noin vähän per nenä. Toki välillä syyllistytään itsekin norjalaisen lohen ostoon, mutta lautaselta löytyy myös kotimaista kuhaa (kuopuksen kalastamaa, taatusti tuoretta), muikkua ja ahvenia sekä lähijärven haukea.
VastaaPoistaKuvan anookset näyttävät upeilta!
Minäkin yllätyin luvuista. Norjalainen lohi on vallannut kaupat
PoistaMoi. Herkullisen näköiset annokset. Mahtava tietoisku kaloista. Reseptejä pitää käydä kattomassa. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistakiitos matti juhani:)
Poistathough we live in quite hot part of land but due live near the river fish are popular dish and my mother in law makes delicious fish curry
VastaaPoista.thank you for sharing a good stuff about this .
looks mouth watering
thank you baili:)
PoistaUpeita annoksia
VastaaPoistaammattikokin taidolla laitettuja
PoistaKauniit annokset, LakuBenella kuulostaa jännältä:)
VastaaPoistaPannaanpa Benella kirjolohi mieleen...
mausteena lakritsia, oli erinomaisen makuista
PoistaAnnokset saivat kyllä veden kielelle!
VastaaPoistaAhven sekä kuha kuuluvat meidän perheemme suosikkeihin.
Noin yleisesti ottaen, kotimaista kalaa syötäisi varmasti enemmänkin jos se olisi huokeampaa!
totta, että kotimainen kala on usein kallista.
PoistaNam!!
VastaaPoistaOlipas paljon tietoa kaloista!
Kiitos siitä ja leppoisaa viikonvaihdetta!
kiitos susanna:)
PoistaVoi miten upeat annokset!
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua!
kiitos sari:)
PoistaVau, mitä annoksia!
VastaaPoistaammattikokit osaavat!
PoistaLos platos tienen un aspecto estupendo, pero no todo es lo que parece y los problemas tienen pocas soluciones, un beso Sussi.
VastaaPoistathat true. Thank you Lola:)
PoistaGnam gnam!! Buono!! ^_^
VastaaPoistait was:)
PoistaVautsi. Mahtavat annokset. Ovat varmaan tosi hyviä.
VastaaPoistaolivat!
PoistaTärkeä aihe! Kiitos tästä.
VastaaPoistakiitos keskeneräinen:)
PoistaKotimaista kalaa voisi olla tarjolla nykyistä enemmän. Ostan aika usein silakoita ja muikkuja, mutta myös kirjolohta. Parasta kalaa on itse kalastettu kuha. Nyt sitä syödään harvemmin, kun enää ei ole venettä, jolla pääsi hyville kalavesille.
VastaaPoistaSilakoista tulee tosi hyviä paistettuina, samoin ahvenesta
PoistaPari päivää sitten koin omakohtaisesti miten suomalaisesta kalasta saa hyvää ruokaa. Hallin kalamyyjä suositteli haukipullia valmiiksi jauhetusta hauesta. Mukaan tuli valmistusohje. Olipa herkullista ja helppo valmistaa.
VastaaPoistakalapullat ovat tosi hyviä, samoin jauhetusta kalasta tehdyt pihvit
PoistaThe meals looks delicious.
VastaaPoistaWe have fish farming mostly in some areas on our East Coast. (Tasmania, Australia)
The meals were very good. Thank you margaret:)
PoistaUpeita herkkuannoksia! Ravintolassa otan usein kalaa, koska yleensä voi luottaa siihen, että se osataan siellä valmistaa. Ja juurikin ahventa, kuhaa, siikaa tms. kotimaista kalaa.
VastaaPoistaOlen itse vältellyt norjalaista lohta siitä saakka kun katsoin dokumentin "Norjalaista lohta Perusta". Herätti ajatuksia taas siitä, kuinka rikkaat valtiot kyykyttävät köyhempiä ja väistelevät tiukkoja ympäristösäännöksiä, kasvattamalla lohensa siellä, missä ei ole niin tiukkaa. Lisäksi paikalliselle väestölle myytiin kasvattamoihin kuolleita kaloja ruuaksi!
Kotimaista kalaa on vain niin pirun vaikea saada. Kun asuu kaukana isoista kauppaketjuista, ei kyläkaupasta saa muutakuin sitä norjalaista. Ja kyllä kesällä kalastetaan ja talvella pilkitään. Mutta Ahti on kitsas! ='D
kansainvälinen kauppa on julmaa myös työntekijöille. Olen huomanut myös, että monissa kaupoissa ei ole muuta kuin norjalaista lohta
PoistaUuh! Näyttää herkulliselta.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua :)
kiitos kati:)
PoistajO vain tuli vesi kielelle=)Gourmettia ja varmasti herkkua.
VastaaPoistaParasta olisi kun saisi omat kalat itse saalistamalla.
Mukavaa viikonloppua sinne sinulle=)
kiitos jaana kristiina:)
PoistaIhanan näköisiä annoksia! Lähiruuan suosiminen on tärkeää.
VastaaPoistasamaa mieltä:)
PoistaHello, I love a fresh fish meal. These all look delicious. Salmon is one of my favorites. Happy Saturday, enjoy your weekend!
VastaaPoistathank you Eileen:)
PoistaHyvännäköisiä annoksia.
VastaaPoistaja herkullisia!
PoistaNo, maistuis kyllä mullekin!
VastaaPoistaQue buena pinta tiene todo.
VastaaPoistaBesos guapa.
Herkullisen näköistä on-
VastaaPoistaDelicious looking dishes, Sussi!!! :)
VastaaPoistaNäyttää hyvältä! Itse pyrin syömään kalaa vähintään kerran viikossa lounaalla.
VastaaPoistaVery interesting food :)
VastaaPoistaI had the occasion to try:D
Follow me I follow you ?:)
grlfashion.blogspot.com
Boa tarde, o peixe é sempre uma boa refeição, o que apresenta através das belas fotos, é saboroso certamente.
VastaaPoistaContinuação de boa semana,
AG
Kuvan annoksissa on enemmän silmänruokaa, kuin mahan täytettä.
VastaaPoistaMulle ei tule mieleen ostaa kalaa kaupasta, ei minkäänlaista. Olen ns. kranttu kalan syöjä, vain oma kalastama kelpaa.
Tärkeästä asiasta jälleen postaus ja herkulliselta annokset näyttävät!
VastaaPoistaHyvä postaus!!! Kunpa kotimaista kalaa saisikin helposti, niin sitä tulisi ehkä käytettyäkin enemmän. Herkullisennäköisiä ruoka-annoksia!!!
VastaaPoistaHerkullisen näköiset ja kauniit annokset.
VastaaPoistaErittäin hyvä aihe, -kotimainen kala saisi olla halvempaa!
Mukavaa viikonloppua!
Japanese salmon is more expensive than those imported from Chile, but recently I've learned that Chile’s toxic tides could have roots in dirty fish farming. Anyway, all these look so delicious. You made me hungry.
VastaaPoistaYoko
Varmasti maistuvia herkkuja.
VastaaPoista