sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Metsänpeitto


Metsänpeittoon saattoi joutua esimerkiksi seuratessaan metsänhaltijaa ja eksyessään metsään. Kerrotaan, että metsänpeittoon joutuessaan ihminen ei kokenut metsää enää normaalisti. Metsä muuttui nurinkuriseksi, eikä ihminen enää pystynyt löytämään tuttuja polkuja tai maamerkkejä. Muut ihmiset eivät pystyneet näkemään metsänpeittoon joutunutta, eikä metsänpeitossa ollut pystynyt viestimään millään tavoin muiden kanssa. Lumouksen saattoi purkaa kävelemällä takaperin, pukemalla  paidan väärinperin taikka laittamalla vasemman kengän oikeaan jalkaan ja päinvastoin. Pitkään metsänpeitossa ollutta saattoi auttaa vain tietäjä. 

Huomasin sattumoisin, että Förmaakin on todella moni päätynyt google-haun kautta sanalla metsänpeitto. Olen aikaisemmin otsikoinut yhden postauksen kuvan metsänpeitoksi. Tämä postaus nyt  erityisesti kaikille niille, jotka aiheesta tietoa etsivät.

Metsän kokeminen vaaralliseksi liittyy maatalousyhteiskunnan muodostumiseen. Ensimmäiset asukkaat Suomen alueella olivat metsästäjä-keräilijöitä, jotka olivat "yhtä" metsän kanssa. He eivät mieltäneet metsää erilliseksi omasta elinpiiristään. Kun ihminen aloitti maanviljelyn, alkoi muodostumaan myös erottelu vaarallisen metsän ja oman turvallisen pihapiirin välillä.

Tästä on kiintoisa jatkaa pohdiskelua nykyaikaan, urbaaniin lumoon. Olisiko sana citypeitto sopiva, D? Ajatelkaa esimerkiksi nyky-Espoota. Metsät hakataan asutuksen tieltä. Metro suihkii kauppakeskusten väliä.  Osa ihmisistä kuluttaa aikansa niissä, sisätiloissa. Luin lehdestä, että lapset eivät enää esimerkiksi tiedä, mistä maito tulee...

*****************************************************************************

Lopuksi vielä kiitokset . Minulla on ollut onnea blogiarvonnoissa. Palaan vielä aiheeseen, mutta nyt isot kiitokset Päden paja, Lady of the Mess ja Ronja Ryövärintytär.
SHARE:

87 kommenttia

  1. En ollut ennen kuullutkaan tälläisestä metsänpeitosta. Jänniä uskomuksia <3 Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kansanperinteestä löytyy monta kiinnostavaa juttua

      Poista
  2. Ihan uusi juttu minulle tämä metsänpeitto. Kiitos kun jaoit tämän tiedon myös meille.

    VastaaPoista
  3. Kuulostipa jännältä! Joku vuosi sitten ystävätär kertoi koululaisille oli tehty kysely elämistä, eivät tunnistaneet lehmää.. se tuntui jo aika hurjalta, vaikka kyseessä olikin ala-aste ikäiset niin luulisi lehmän olevan aika helppo tunnistettava:) Voi ei kestä kiitellä, kiva jos paketti on tullut perille♥ Leppoisaa loppiaissunnuntaita♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on huolestuttavaa, että lapset vieraantuvat luonnosta.

      Paketti tuli perille, se on ihana, kiitos!

      Poista
  4. Olen myös kuullut vanhojen ihmisten kertovan tälläisestä, mitta nimitys oli eri, en muista. Mutta tuttua kertomusta jaoit. Mielenkiintoista luettavaa.

    VastaaPoista
  5. Meillä on ollut vaikka mitä kansanomaisia uskomuksia. Kiitos metsänpeiton selvittelystä. Jaa, citypeitto - en nyt hahmota samaa ideaa, tulee mieleen viltti , johon cityihminen käpertyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peitosta tulee varmasti useimmille mieleen peitto tai viltti:)

      Poista
  6. Uusi asia minullekin.
    Mukavaa laskiaissunnuntaita.

    VastaaPoista
  7. Noita metsänpeittotarinoita olen lukenut. Ihmiset ovat "hävinneet" toiseen todellisuuteen, eräänlaiseen keiju- ja haltijamaailman. Siellä on ajantaju kadonnut kokonaan. Ehkä se on ollut pelottavaa, mystistä, mutta samalla mielikuvitusta kiihottavaa.

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoinen tuo tarina metsänpeitosta...taikametsän pauloihin voi joutua kuka tahansa!
    Mutta kaupunkien lapset...toivon ettei heille metsä ole vain satukirjojen tarina, vaan elävä pala maailmaa.

    VastaaPoista
  9. Hello Sussi!
    Very interesting story and lovely picture of the forest!
    I really enjoyed it!Have a lovely week!
    Dimi...

    VastaaPoista
  10. Niin hieno postaus!
    Metsässä on paljon satua, maagista ja hyvää.
    Samaa mieltä myös nyky Espoon luonnon jyräämisestä asuntojen ja kauppakeskuksien käyttöön.Tarvitaanko todella näin monia hyperkauppakeskuksia?Tuo metrokin olisi saanut todella jäädä tulematta. Olisi säilynyt hitunen "maalaista Espoota".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaipaan kovasti sitä vanhaa maalaista Espoota, se oli koti. Tämä nykykaupunki ei sitä enää ole.

      Poista
    2. Minäkin kun Espooseen muutimme 1968 käyskentelin lehmien laitumien reunoilla lapsena.Kaiken kauniin haluavat tuhota täällä,surullista.

      Poista
  11. Ihan uutta minulle! Kyllähän tuonne metsään häviää mieli helposti vieläkin. Samoin puutarhaan. Mukavaa laskiaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhaan katoaa mieli sisälläkin:)

      Poista
  12. Let people not help the forests, the forest can handle it alone. He must be for people. Regards.

    VastaaPoista
  13. Olipa mielenkiintoinen tarina metsänpeitosta. Uutta minulle. Tuonne lumeen ja metsään häviää helposti. Ihanaa magiikkaa! Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
  14. Kuulun niihin, jotka eksyvät metsään helposti, yksi pyörähdys ja olen metsänpeitossa. Täytyy muistaa nuo taikakeinot seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
  15. Valitettava suunta jos ei tiedetä elämästä kehä 3 jälkeen.

    VastaaPoista
  16. Mielenkiintoista luvettavaa en ole aikaisemmin kuullut. metsäpeitosta Kaunis kuva.

    VastaaPoista
  17. Todella hieno kuva! Metsänpeitto on minulle aivan uusi sana, mielenkiintoinen tarina :)

    VastaaPoista
  18. Hieno kuva. Nyky aika ei ole enää sama kuin ennen. Itse olen ruokkinut ja lypsänyt. Olen hakenut lehmät laitumelta. Se oli kivaa aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ennen ihmiset olivat lähempänä luontoa ja todellista elämää

      Poista
  19. Vanhoissa saduissa ja tarinoissa on usein pieni totuudenhäivä tai viisaus. Eksyn itse helposti tuntemattomaan metsään, kaupunkiinkin. Olen oppinut kantapään kautta painamaan mieleeni näkyvät maamerkit ja palaamaan samaa reittiä takaisin, jota tulinkin. Kuten tässäkin tarussa neuvotaan...

    VastaaPoista
  20. Kun on joskus kokenut eksymisen metsään, voin hyvin kuvitella miltä tuntuu olla metsänpeitossa. Toisaalta, ennen vanhaan metsä oli ihmiselle suoja ja turvapaikka jonne mentiin pakoon vihollisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eksyessään hätääntyy ja mieli saa kaiken vielä pelottovammaksi

      Poista
  21. That is something new to me - a lovely capture.

    VastaaPoista
  22. En oo ennenen kullukkaan metsänpeitosta. Kaikenlaisia taruja ja satuja on mehtäänkin liityen. Ja kyllähän se semmosille immeisille voip muuttuu totuudenmukaseks jos harvoin mehässä käyp. Ihe en eksymistä tai muutakaan tarvii mehässä pelätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en minäkään pelkää metsässä:)

      Poista
  23. No, ei ole metsä mitenkään pelottava tai vaarallinen!

    VastaaPoista
  24. Suuntavaisto ei ole lainkaan vahvuusaluettani, joten yksin en tuntemattomaan metsään mene:) Tutussa metsässä on mukava vaellella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutusta metsästä tulee rakas paikka:)

      Poista
  25. Niin, metsähän se on pelottava ja varsinkin kaikki ne hurjat pelottavat villieläimet....Kyllä sitä ihminen luonnosta vieraantuu, sen huomaa kun uutisointia seuraa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on huolestuttavaa kehitystä...

      Poista
  26. Metsänpeitto on tuttu eksymiskokemus. Jos olet erämaassa se on todella pelottavaa, mutta täällä Etelä-Suomessa on vain vähän niin laajoja metsiä, etteikö pelkästään yhteen suuntaan kävelemällä tulisi ennen pitkää tielle.
    Olen jakanut joitakin sieni- ja marjapaikkojani ystävilleni ja moni on kertonut siellä eksyneensä vaikka aina olen painottanut, että koko ajan on hyvä olla tietoinen suunnasta. Kauppakeskukseen eksyn helpommin kuin metsään, mutta siellä on yleensä joku, jolta kysyä suuntaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä etelässä tosiaan päätyy ennen pitkään tielle

      Poista
  27. Erittäin kiinnostava postaus!
    Onneksi täällä Suomessa metsän kokeminen oudoksi, uhkaavaksi paikaksi ei ole niin yleistä kuin vaikka keskieurooppalaisessa kansanperinteessä. Olen onnellinen metsistämme ja suomalaisten metsäsuhteesta, vaikka paljon kiistelläänkin siitä, mikä on metsä ja onko meillä vielä oikeita metsiä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos sara:) Moni käyttää suomalaisista metsistä sanaa puupelto ja ovat siinä valitettavasti oikeassa. Varsinaisia aarnimetsiä on todella vähän

      Poista
  28. Interesante información Sussi.
    Besos

    VastaaPoista
  29. Mielenkiintoinen ja maaginen metsänpeitto. Itselleni tämä kaikki oli ihan uutta tietoa, kiitos Sussi :)

    VastaaPoista
  30. Vanhat tarinat ja tarustotkin ovat kiehtovia!

    Hyvää Ystävänpäivää Sinulle vanha blogiystäväni!

    VastaaPoista
  31. Surullista, että ihmiset vieraantuvat luonnosta. Esim. susipelko on aivan turha, silloin kun itse toimii järkevästi ja luontoa kunnioittaen. Mutta että metsäpelkokin..ja kuinka kaukaa se juontaa juurensa. Koen metsän turvalliseksi ja suojaisaksi.

    VastaaPoista
  32. Hyvää Ystävänpäivää Sussi <3

    VastaaPoista
  33. Great post!
    kiss:)

    xxBasia

    VastaaPoista
  34. Mielenkiintoista todellakin!
    Vanhat uskomukset ovat kiehtovia.

    VastaaPoista
  35. Bom dia, boa partilha informativa, a floresta é vida que dá vida a tudo e a todos, ela magica, sua função é importante.
    Feliz fim de semana,
    AG

    VastaaPoista
  36. Liityit lukijaksi Marihantee-blogiini ihan tuossa tovi siten. Blogini muutti nimensä ja sen myötä osoitteensa. En ole aivan varma toimiiko bloggerin uudelleenohjaus tähän muutettuun osoitteeseen joten ajattelin varmuudeksi kertoa asiasta :) Marihantee blogi on siis nykyään tässä osoitteessa: https://kehraavakirjatoukka.blogspot.fi/ ja sen rinnalla on nyt lemmikki-
    ja luontoblogi http://kerjaavakarvamato.blogspot.fi/ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Marihantee, löysin uuden blogisi:)

      Poista
  37. Lapsuuteni vaelsin kangasmetsissä ja lapissa, synkässä kuusikossa joudun helposti metsänpeittoon, kun en ole siellä oppinut kulkemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kangasmetsät ja kuusikot ovat tosiaan hyvin erilaisia paikkoja kulkea.

      Poista
  38. Voi ihanaa! Täytyy muistaa tuo takaperin kävely kun haluan palata ;)

    VastaaPoista
  39. Voi ihanaa! Täytyy muistaa tuo takaperin kävely kun haluan palata ;)

    VastaaPoista
  40. Such an interesting information, which I hadn’t known till now. In Japan there is a word “kamikakushi”, meaning “mysterious disappearance” or “spirited away.” The photo gives off mysterious, magical atmosphere fitting the theme of this post.

    Yoko

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!

Vanhemmissa postauksissa on kommenttien valvonta päällä, jotta minulta ei jää viestit huomaamatta.

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig