torstai 15. marraskuuta 2018

Kompostoinnista/Ekoelämää IV

Sain jonkin aikaa sitten Kivisen Vilmalta haasteen, jossa piti kertoa omasta kompostoinnista.

Alla oleva kuva ei ole meiltä, vaan Rikun kanssa kävelyllä löysimme metsästä paikallisen omakotitalon puutarhajätekaatiksen. Tämä kuvan mukainen puuhailu on ensinnäkin laitonta. Tällä tavalla ei saa aikaan mitään muuta kuin vieraskasvien leviämisen maastoon. Kaatiksen vieressä kasvoikin valtavasti  pikkutalviota. Lisäksi ei ole mitenkään järkevää kantaa ravinteita pois omalta pihalta, risut, ruohonsilppu ym. ovat kaikki hyödynnettävää.

*************************

Koska oma puutarha on pieni, selviän puutarharomppeen kanssa melko helpolla. Osan lehdistä ja perennojen lopuista silppuan  syksyllä suoraan maahan. Jotta lopputulos näyttäisi siistimmältä, levitän kesän aikana viljelykäytössä olleista kasvusäkeistä jääneen mullan silpun päälle.  Osaan  lehdistä sovellan muotisäkkitemppua eli annan lehtien olla muovisäkissä talven yli. Keväällä lehdet ovat suurimmaksi osaksi maantunutta.  Oksat ja risut silppuan taloyhtiön silppurilla ja käytän katteena. 

Varsinaista biokompostoria ei meillä ole, vaikka sitä olen useamman kertaa miettynyt.  Isommilla taloyhtiöillä on  Espoossa velvollisuus  kerätä biojäte. Niinpä varsinainen biojäte kerätään meillä  taloyhtiön biojäteastiaan, josta se edelleen viedään biojätteen käsittelylaitokseen. Biojätteestä tuotetaan biokaasua ja kompostia. SHARE:

42 kommenttia

 1. Minäkin pyrin mahdollisimman hyvin kierrättämään puutarhajäännökset paikoillaan. Talventörröttäjät pätkin keväällä katteeksi paikoilleen, puiden lehdet haravoidaan maatumaan pensaiden juurille jne. Puutarhakompostiin menee nykyään aika vähän materiaalia. Kuolleet kesäkukat ruukuistaan ja muuta vastaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. paikallaan kierttäminen on kätevää ja säästää ravinteet:)

   Poista
 2. En voi ymmärtää niitä, jotka vievät puutarha- ym. jätteet luontoon!

  VastaaPoista
 3. A lovely idea for garden compost!
  Dimi...

  VastaaPoista
 4. Laittomia kaatopaikkoja näkee turhan paljon luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ikävää, kun ihmiset eivät käsitä

   Poista
 5. Onko ihmiset laiskoja jai mitä se on kun ei omia roskia viedä hyötiksille.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin jotkut vie lähimetsään puutarhajätteensä. Sinne on nyt ilmestynyt toiminnan kieltävä kyltti. Kiitos haasteeseen vastaamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. täälläkin niitä kylttejä näkee monessa paikassa. Kiitos haasteesta Vilma:)

   Poista
 7. Interesting to read what you do for the garden.

  VastaaPoista
 8. Kompostointi on kiva asia. Tavallaan tuo biojätteiden lajitteleminen taloyhtiön biojäteastiaan on myös kompostointia - itse kompostoinnin vaan suorittaa kunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onb hieno juttu, että biojätteen keräys on hoidettu ainakin pääkaupunkiseudella hyvin.

   Poista
 9. Suurimman osan lehdistä jätän syksyisin haravoimatta ja silppuan ne pieniksi ruohonleikkurilla. Oksat ja risut päätyvät taloyhtiön silppurin kautta katteeksi pensaiden ja villiviinin juuristoille.
  Loput pienen piha-alueemme puutarhajätteet keräämme omatekoisiin kompostilaatikoihin, missä ne pikkuhiljaa muuttuvat meheväksi mullaksi. Tämä jos mikä on laiskan ihmisen tapa toimia :D

  VastaaPoista
 10. Meidän "edesmennyt" kunnan puistoalueemme oli yleinen puutarhajätteiden kaatopaikka. Vuosien mittaan siivosin omaan tonttiimme rajoittuvia alueita, mutta koko metsikön siivoamiseen ei voimavarat riittäneet. Yllättävän moni on siinä käsityksessä, että yhteisille alueille on luvallista siivota oman puutarhan jätteet, oli sitten kyse haravoinnista tai kitkentäjätteistä. Eräs ihminen ihmetteli alkusyksyllä, miksen kippaa haravointituotostani uudelle kunnan nurmialueelle tai kanna tien toisella puolella olevaan metsään. Sanoin, ettei se ole luvallista ja muutenkin saan lehdet katoamaan omalle tontille. Tämä ihminen väitti, ettei moisesta luvattomuudesta ole kuullutkaan. Kylämme läpi kulkee useita puroja toisesta järvestä toiseen. Purojen pientareet ovat täynnä jättibalsamia. Siinä hyvä esimerkki siitä, mitä ihminen saa aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Jättibalsami leviää juuri sitä kautta. En ymmärrä, mistä on tullut tapa ja käsitys viedä jätteet muiden maille.

   Poista
 11. Minusta on mukavaa kompostoida-
  Suloseni silppuaa kaikki oksat.
  kyllä niistä saa paljon ravintoa kasvipenkkeihin.

  VastaaPoista
 12. Huomasin eräällä kuvausreissulla, päättyvän tien perukoilla, juuri tällaisen puutarhajätekasan. Siinä oli mahdoton määrä mätiä omenoita, sekä runsas määrä kesäkukkia, amppeleissa olleita, sekä ilmeisesti padoissa ja penkeissä olleita.
  Aika surullinen näky, kun vajaan kahden kilometrin päässä olisi ollut paikka, jonne saa viedä ilmaiseksi sekä omenat, että kaiken muun puutarhajätteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on myös kaksi paikkaa, jonne saa viedä puutarhajätettä. Harvat sitä tekevät

   Poista
 13. Meillä menee maalla kaikki puutarhajäte ja oma biojäte vanhaan,suureen ja syvään,tiilillä reunustettuun AIV-pömpeliin.Biojätteen kaivan aina syvälle ja peitän ja poljen jo maatuneella puutarhajätteellä.Pömpeli kuhisee paksuja matoja ja tuottaa muhevaa multaa.
  Viimeiset syksyn lehdet ajan ruohonleikkurilla keväällä silpuksi ruohikon ravinnoksi.
  Onpa ikävää tuollainen sinnetänne kippaaminen...

  VastaaPoista
 14. En tosiaan ymmärrä, että puutarhan jätteitä kippailaan naapurin/kunnan/muiden maille.

  VastaaPoista
 15. Ikävä juttu tuommonen piittaamattomuus. Ei oo mukava törmätä tuommosiin kasoloihin!

  VastaaPoista
 16. Tuon on hyvin yleistä, että nakataan puutarhajäte tontin viereiseen metsään, valitettavasti.

  VastaaPoista
 17. Wow !!! absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

  ดูหนัง

  VastaaPoista
 18. reminded me my mom who used to dig big whole and gather dead leaves and animals waste and cover it for months ,then unfold and use at natural fertilizer in garden

  VastaaPoista
 19. Hello, the leaves and scraps make a great mulch. Also home for the little critters.
  have a happy day!

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!

Vanhemmissa postauksissa on kommenttien valvonta päällä, jotta minulta ei jää viestit huomaamatta.

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig