torstai 25. helmikuuta 2021

Sähköä elämään?

Mitähän vaihtoehtoja Sussille on tarjolla?

*yhteistyöpostaus

Kysymys pohdittavaksi hyvät blogikamut: miten arvioitte, onko poikkeusaika lisännyt sähkönkulutustanne? Meillä taatusti on, sillä jo useamman kuukauden ajan kotona on ollut yksi opiskelija ja yksi etätyöläinen 24/7. Meillä on kaukolämpö, joten sähköä ei kulu lämmitykseen, mutta meiltä löytyy esimerkiksi sähkösauna, joka on yksi suurimpia energiasyöppöjä. Tosin sitä käytetään meillä harvoin.

Sähkö maksaa ja taloudellinen kuluttaja kilpailuttaa sähkönsä. Kilpailutus kannattaa myös silloin, kun haluaa esimerkiksi parempaa asiakaspalvelua tai erilaisia sovelluksia. Kolmas hyvä syy on erilaiset vihreät sähkösopimukset. Vihreällä sähköllä tarkoitetaan uusiutuvilla energialähteillä tai ympäristöystävällisesti tuotettua sähköä. Ekoenergia on puolestaan vihreän sähkön sertifikaatti. Siihen vaaditaan tietyt puhtaan energiatuotannon kriteerit.

Sähkön kilpailuttaminen on helppoa. Tarvitaan vain seuraavat tiedot: postinumero, asunnon tyyppi (omakotitalo, rivitalo vai kerrostalo), arvio vuosikulutuksesta (tai laskuri laskee arvion tiettyjen, annettavien tietojen perusteella) sekä nykyinen sopimustyyppi.

Summarum tarjoaa kuluttajille kotimaisen, puolueettoman ja maksuttoman sähkönkilpailutuksen osoitteessa https://www.summarum.fi/sahkon-kilpailuttaminen/

Sähköyhtiöillä on velvollisuus kertoa sähkön alkuperä. Valitsemalla vihreää sähköä pienentää päivittäistä hiilijalanjälkeään. EKOenergia-sertifioitu sähkö on kyseessä silloin, kun se täyttää seuraavat kriteerit:

 • Tuuli- ja aurinkoenergialaitokset sijaitsevat suojeltujen luontoalueiden ja tärkeiden lintujen pesimäalueiden ulkopuolella. Tämä koskee myös geotermisiä laitoksia ja merienergialaitoksia.
 • Vesivoimalaitokset ottavat huomioon kalojen muuttoliikkeet ja jättävät sopivia elinympäristöjä vesieliöille.
 • Bioenergiaksi hyväksytään vain orgaaninen jäte ja puinen biomassa. Ainakin 50% laitoksessa käytetystä polttoaineesta on oltava peräisin tarkkaan määritellystä biojätteistä, ja vain vastaava osuus tuotetusta energiasta voidaan myydä ekoenergiana.
 • Biokaasua varten ekoenergia ei hyväksy energiakasvien käyttöä, eli kasveja, jotka kasvatetaan nimenomaan biokaasun tuottoon. Hyväksyttyjä lähteitä ovat esimerkiksi maatalouden, kuntien ja teollisuuden orgaaniset jätteet.

Kymmenen senttiä jokaisesta ekoenergia-merkinnällä käytetyn energian megawattitunnista menee ilmastorahastolle. Vesivoiman osalta kymmenen senttiä jokaista megawattituntia kohden menee jokien kunnostushankkeisiin. 

*Postaus on tehty yhteistyössä Summarumin kanssa. Lyhyesti kuvattuna Summarum on suomalainen talouspalvelu, jonka tavoitteena on auttaa ihmisiä talousasioiden suunnittelussa ja vertailussa. Summarumin kautta jokainen voi vertailla neljää erilaista tuoteryhmää; asuntolainat, lainat, sähkösopimukset sekä luottokortit. Tämän lisäksi sivustolta löytyy kattavia oppaita ja laskureita.


SHARE:

18 kommenttia

 1. Boa tarde Sussi, parabéns pela matéria.

  VastaaPoista
 2. kiitos jakamisesta...

  VastaaPoista
 3. Excelent post.
  If we want to preserve our planet, it is up to each of us to do our part in our day-to-day lives, acting correctly, making selective choices and responsible consumption.

  VastaaPoista
 4. Joskus on tullut pohdittua että kannattaako kilpailutus. Jos saat energian halvemmalla. Niin korottaako kenen verkkoa käytetään siirtohintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siirtohinnat ovat täälläkin kovat ja aina samalta yhtiöltä.Itse sähkön hintaa on kuitenkin saatu alemmas.

   Poista
 5. Tärkeä aihe.
  Ihanaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
 6. Tänä vuonna sähköä on kylmän talven vuoksi kulunut aika paljon. Vihreät arvot sähkössäkin ovat tosiaan tärkeitä.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen postaus! Meillä täällä Kainuussa on ihan ruokottomat siirtohinnat. Vaikka kulutusta olisi vähän, niin siirtohinta... Silti olen huomannut, että kilpailuttaminen kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Tarja:) Siirtohinnat ovat meilläkin päin kovat.

   Poista
 8. Mukavia maaliskuun päiviä Sinulle ja ihanaa kevättä ♥️

  VastaaPoista
 9. Hi Sussi.

  Congratulations it's done.
  After hard work, now results.

  Greetings from Patricia.

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!

Vanhemmissa postauksissa on kommenttien valvonta päällä, jotta minulta ei jää viestit huomaamatta.

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig