keskiviikko 14. elokuuta 2013

VarkaankuruVarkaankuru on yksi näyttävimmistä Ylläksen paikoista. Tai ehkä pitäisi sanoa, että oli, sillä Luontokeskus Kellokkaan rakentaminen on lisännyt paikkaan kohdistuvaa turistipainetta. Silmään pisti heti esimerkiksi luontoon heitetyt lastenmehutölkit.  Pitkospuut olivat kurussa aikaisemminkin, mutta ennen keskusta näin hiljaisemmalla osuudella esimerkiksi peukaloisia, nyt silmiin osui vain yksinäinen punatulkku. Linnut ovat selvästi häipyneet rauhallisimpiin maisemiin.

Yleensäkin roskaaminen oli lisääntynyt. Samat karkkikääreet, mehu- ja oluttölkit sekä tupakka-askit kuin pääkaupunkiseudun katujen varsissa ja kauppojen ympäristössä ovat löytämässä tiensä Lapin luontoon.

Kuulostan varmasti kauhealta, mutta alan suhtautua kielteisesti luontokeskuksiin, koska ne saavat paikalle väkeä, joiden oikea paikka olisi lomalla pikemminkin jossakin elämyskeskuksessa  tai huvipuistossa.

Luonnossa ollaan  paikalla sitä arvostavina vieraina ja käyttäydytään sen mukaisesti. Ei ole se ole paikka, jossa saa tehdä mitä huvittaa.
SHARE:

22 kommenttia

 1. Kaunista on. Hauska tuo ensimmäisen kuvan veden ja kasvien symbioosi.

  Nykyinen roskaaminen on ihan käsittämätön ilmiö, tapahtuu se se sitten missä vaan. Ihmisistä on tullut outoja...

  VastaaPoista
 2. Kaunista siellä on.
  Hienot kuvat.

  Harmi kun luontoa roskataan. Todella ennen siellä kävi ihmiseiä jotka arvostivat ja kunnioittivat luontoa ja olivat sen mukaisesti siellä.

  VastaaPoista
 3. Aivan sielu lepää näissä kuvissa.
  Pienet purot ja kosket ovat rauhaisia lipuessaan, tykkeen!
  Suloinen punatulkku siellä ,erottuu kauniisti.
  Olen samaa mieltä roskaamisesta, se saa minut voimaan pahoin :(
  Hyvää sadepäivää sinulle.

  VastaaPoista
 4. Kauniit kuvat. Samaa mieltä roskaamisesta, mihin ihmisten talonpoikaisjärki on kadonnut ? Niin risoo nykyisin liian yleinen välinpitämättömyys kaikesta, myös luonnosta. Kauppareissulla marketissa tässä kesällä edelläni mennyt aikuinen mies heitti kassojen jälkeen lattialle kuitin. Kävelin perässä ja sanoin asiasta, mies tokaisi vaan että ai jaa. Voi miksi ihmiset eivät tajua mitään :( Surullista.

  VastaaPoista
 5. Todella mahtava paikka, mutta harmi jos kulkijoiden käytöksen takia likaantuu ja turmeltuu.Miksi luontoa pidetään yhtenä suurena roskiksena?

  VastaaPoista
 6. On todella mahttavia kuvia,on ilo katsella näitä. Olen samaa mieltä
  roskaamisien kanssa,Ihmisiä on tullut
  joitakin jotka eivät kunnioita luontoa.Kiitos että jaat meillkin näitä ihailtavaksi:)

  VastaaPoista
 7. ihana nähdä sun kuvia lapista!
  mutta on se vaan kumma : siellä missä on ihmisiä on myös roskaa, ihan kamalan näköistä , eikö voi omiansa viedä pois!

  VastaaPoista
 8. Kaunista,kaunita:)

  VastaaPoista
 9. Kuulaan ja kirkkaan kauniita nämä kuvat.
  Onneksi niissä ei näy roskia.

  VastaaPoista
 10. Kaunista! Minuakin harmittaa tämä nykyinen välinpitämättömyys ja piittamattomuus ympäristöstä.

  VastaaPoista
 11. Mua kiukuttaa suunnattomasti kaikenlaiset roskaajat ja minä-minä-tyypit! Juuri yksi päivä edessä ajavasta autosta naishlö heitti surutta muovisen tyhjän juomapullon auton ikkunasta tien pientareelle. Mitä sellaisen ihmisen päässä oikein liikkuu?

  Ja mökkitien varrella löytyy tyhjiä savukeaskeja vaikka muille jakaa. Jopa ihan kymmenen metrin päästä roskiksestakin. Ei ymmärrä!

  Kuvasi ovat kauniita.

  VastaaPoista
 12. Totta puhut, on tosi kurjaa nähdä luontoa roskatun tuollaisissa ympäristöissä.

  Ihanan rehevää kasvu siellä näyttää olevan ja yksinäinen punatulkku on
  väripilkku vihreän seassa.

  VastaaPoista
 13. Kauniita kuvia, alkaa haikailla itsekin tuonne...

  Välinpitämättömyys on tämän ajan pahin tauti ja se näkyy tuossa roskaamisessakin. Todella surullista, että ihmiset ei vaan tajua. :(

  VastaaPoista
 14. Ihana punatulkku... olipas hauska nähdä sellainen näin kesällä : )
  Kävin kesällä Luontokeskus Haltiassa, Espoossa... oli jännä seurata sivusta siellä kävijöitä. Moni piti itseään "luontoihmisenä", mutta... käytös ja tavat oli jotain ihan muuta.
  Ihmiset astuu surutta puun taimen päällekin, ihan kuin olisivat sokeita. Sitä on jotenkin vaikea ymmärtää... näin puutarhaihmisenä ; )

  VastaaPoista
 15. Tiina, virran keskellä kasvoi monelaista sammalta ja kasvia:)

  Sylvi, totta, muutoksen huomaa.

  Seijastiina, kiitos:)

  Pivi, kiitos:) muutos on tapahtunut viime vuosien aikana. Pääkaupunkiseudullakaan ei enne ollut näin roskaista kuin nyt.

  Kosotäti, samaa ihmettelen minäkin.

  Irma, kiitos:)

  Riikka, kiitos:)

  Ritva, kiitos:)

  Irene, kiitos:) Onneksi on vielä puhtaita paikkoja...

  saraheinä, kiitos:)

  Intianminttu, kiitos:) Samoja huomoita minäkin olen tehnyt.

  Nainen kuvastimessa, varkaankuru on harvinainen rehevä lehto, runsautta karun luonnon keskellä.

  Anu, outo on tämä aikamme...

  sariw, olen huomannut samaa, moni pitää itseään luonnonystävänä, mutta itse käytös sitten sitä vastaa.

  Punatulkku mutisteli tyytyväisenä heinänsiemeniä, korea näky punapuvussaan.

  hyvää torstaita kaikille!

  VastaaPoista
 16. Olet kuvannut huikean upeita yksityiskohtia moninaisilta ulottuvuuksilta. Voin vain aistia tunnelman ja siellä olevan kiirettömän olotilan, Punatulkku seuranain...
  Pistää sapen kiehumaan moiset roskaajat! Jos he ovat käärönsä tänne kantaneet veisivät ne myös mennessään pois! Yleensäkin missä ja vain näen roskaa, kiinnitän siihen huomioni. Kerran kävelin tyttöporukan takana ja yksi heitti makeispaperin olkansa yli. Sanoin ystävällisesti anteeksi sinulta putosi jotain. Ihme kyllä hän nosti sen ja laittoi taskuunsa. Itselläni on pussi mukana ja useinkin kerään matkan varrelta kaikenlaista roskan moskaa...ja tuntuu että se on nykyisin vain lisääntymässä.

  VastaaPoista
 17. Kaunista! Ja upeat kuvat!
  -k-

  VastaaPoista
 18. Valtavan ihana tuo lapin taivas, huoh. Ja kauniit ovat nämäkin kuvat, aurinko siellä leikkii iloisesti ja vihreä on niin vihreää.

  VastaaPoista
 19. Kauniit kuvat!
  Ihanaa viikonloppua Sussi!

  VastaaPoista
 20. Sirkka, kiitos:) Minullakin on tapana kerätä matkan varrelta roskia. Siinä valitettavasti samalla huomaa roskien määrän lisääntyvän.

  K, kiitos:)

  sarppu, lappi on upea paikka:)

  Susanne, kiitos:)

  VastaaPoista
 21. Tiedätkö, tuossa ylimmäisessä vesikuvassa melkeinpä kuulin veden laulavan. Ja siellähän ne, tiettömien taipaleiden takana, löytyvät paikat joissa majailevat omat mielenmaisemat.

  Ajattelin ensin lukaista ja katsella kaikki ne postauksesi läpi, jotka ovat jääneet itseltäni tutustumatta blogitaukoni aikana ja kommentoida kaikkea kerralla, yhdellä kommentilla. Huoh, eihän se onnistukaan niin helposti, koko ajan haluan sanoa niistä sanasen, joten yritä kestää, tämä vain on niin tätä...:)

  VastaaPoista
 22. Kävin Varkaankurussa heinäkuun lopulla. Paikka on lumoava.

  Mutta kuinka ollakaan: kulkiessani suon laitaa myötäilevää polkua kuruun, joku oli heittänyt polun vieressä olevaan kirkasvetiseen suonsilmäkkeeseen tupakantumpin. Siellä se kellui ja kelluu ehkä yhä saavuttamattomana ja irvokkaana esimerkkinä tekijänsä tyhjästä sielusta ja arvojen puutteesta.

  Sanotaan, että ihminen menee tunturiin. Minulle tunturi on tullut sieluun. Niin myös Yllas ja Teno-joen huikaiseva, ikiaikainen tunturien syli.

  PP

  VastaaPoista

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig