tiistai 15. heinäkuuta 2014

Ruissalon keskikesää

Tunnelmia viime sunnuntailta

Aiheesta toiseen. Sähköpostiini tuli VTT:n tiedote, joka päivän hyvänä uutisena kertoi, että jätetekstiilien hyötykäyttöä kehitetään Suomessa ahkerasti. 2016 voimaan tuleva asetus käytännössä lopettaa jätetekstiilien viennin kaatopaikoille.

Ne huonot uutiset taas: Suomessa vaatteita ja kodintekstiilejä kulutetaan Suomessa noin 70 000 tonnia vuodessa.  Arvion mukaan uudelleenkäyttöön  menee vain noin 30 % ja kierrätykseen noin 14%.

Pääkaupunkiseudulla tekstiili- ja vaatejätteen määrä on kasvanut 8,9 kg:stä 10,2 kiloon per/asukas/vuosi (vuodesta 2007 vuoteen 2012)

Niinpä, onko siinä "OMG, tämä vaate meni meni viisi minuuttia sitten pois muodista, ja tarvitsen uutta" -shoppailussa mitään järkeä?  Ne muodikkaat "hetken hurmat" ovat ekologinen ongelma. Puhumattakaan niistä oloista, missä niitä valmistavat työntekijät niitä voivat joutua tekemään.
SHARE:

24 kommenttia

 1. Oi, onpa kaunis lehtomaitikkaniitty, Ruotsin lipun väreissä. Kolmas kuva, nimeä muistelen, mutta ei tule mieleen. Se taitaa olla vain rannikkoseutujen kasveja.

  VastaaPoista
 2. Kesäiseltä näyttää, ruudun täydeltä.

  VastaaPoista
 3. Ruissalon kesä on kaunis kukkineen, kaikkineen! Kauniita kuvia!
  Tekstisi oli hyvä ja antoi ajattelemisen aihetta. Aikamoisia kulutusjuhlia vietetään! Kiitos, Sussi!

  VastaaPoista
 4. Kannattaa siis käyttää omat vaatteet ja muutkin tekstiilit loppuun asti, huomasin eilen että monet vaatteeni ovat kymmenkunta vuotta tai yli olleet käytössä ja yhä hyviä....=)

  VastaaPoista
 5. Kauniit maisemat :-)

  Täytyy myöntää, etteivät nuo(kaan) kulutusjuhlat kuulu minun elämääni, vaikka varmasti aina löytyy itselläkin parannettavaa. Erinomainen aiheen esillenosto!

  VastaaPoista
 6. Kyllä kesä on ihanaa aikaa!!

  Näin eläkeläisenä ei enää monia vaatekertoja tarvitsekaan.

  VastaaPoista
 7. Kyllä nyt katselen näitä sinun Ruissalon kuvia vähän eri silmin, kun olen siellä itsekin käynyt. Näköjään ruotsinlipuista otettiin molemmat kuvia.

  Mihin ihmeeseen yli pulet tekstiileistä sitten joutaa? Kaatopaikalleko? Meillä joutavat vanhat lakanat ja vaatteet maan katteiksi, kun teen uusia kukkapenkkejä. Olen huono ostelemaan vaatteita. Joskun on pakko, kun ne tahtovat kutistua kaapissa.

  VastaaPoista
 8. Oliko muuten perhosia liikkeellä näissä kauniissa maisemissa, tiedustelee perhosten ystävä.
  Eipä tästä viiden minuutin-muodista ole juuri kierrätettäväksikään, melko huonolaatuista! Joten harmillista ja kuormittavaa kun päätyvät ensimmäisen omistajan hyljättyä kaatopaikalle.

  VastaaPoista
 9. Kaunista Ruissaloa. Kyllä Ruissalolla on paikka minunkin sydämessäni, sillä juoksin osittain niissä maisemissa maratonini v.1996. Tosin silloin jäi maiseman ihailu ja kukkasten huomioiminen olemattomiin.
  Asiaa haastelet tuosta tekstiiliongelmasta. Jokaisen pitäisi ottaa vastuunsa siitä. Itselleni se on helppoa, en ole vaatefani lainkaan.

  VastaaPoista
 10. Komeita kuvia Ruissalosta!

  VastaaPoista
 11. Tuota lehtomaitikkaniittyä itsekin ihastelin, kukki kivasti jo kesäkuun lopulla.

  Itse tulee kyllä kulutettua vaatekappaleet aika loppuun. Itselle tarpeettomiksi tulleet, vielä hyvät vien kierrätykseen.

  VastaaPoista
 12. Kesäisen kaunista☺
  Jos vaateliikkeet olisivat minun varassani, olisivat saaneet aikaa pistää ovensa kiinni.
  Teen melkein vaatteeni itse ja käytän myös ne loppuun.
  Mukavaa kesän jatkoa Sinulle ☺

  VastaaPoista
 13. Kaunista!
  Itse olen laiska shoppailija ja yritän ostaa harkiten. Kierrätys on tosi hyvä juttu! Nykyään keräyslaatikoitakin on niin paljon jopa täällä maaseudulla, että käyttämättä jäävät vaatteet ja kodintekstiilit on helppo viedä kierrätykseen.

  VastaaPoista
 14. Itsekin hätkähdin uutisesta. Olemme kerskakulutuskanssa toisin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Itsellä on käytössä räsymattoja, jotka on kudottu vanhoista vaatteista leikatuilla kuteilla. Äitini oli oiva esimerkki kierrätyksen mestaruudesta.

  Aivan ihania kukkaisniittyjä on kuvissasi!

  VastaaPoista
 15. Kaunista kukintaa Ruissalossa!Meillä suositaan kirppiksiä sekä vaatteiden ostopaikkana, että kierrättämisessä. Heräteostos kirppikseltä on oikeastaan ekoteko :)

  VastaaPoista
 16. Niinpä, ja kun mietitään mistä vaatteet pääasiassa tulevat...
  Yritin etsiä vaihtoehtoja, huonoin tuloksin. Yhtään uutta vaatetta en ole ostanut kuukausiin ja taidan jatkossakin kääntyä kirpparien puoleen.

  VastaaPoista
 17. Seita, kukka on iso tähtiputki, luonnossa vain etelässä ja puutarhakarkurina alunperin.

  Ari, Ruissalo on kauneimmillaan.

  Tuulia, kiitos:)

  Ritva, samaa mieltä:)

  nainen kuvastimessa, minulla on kanssa yki 20 vuotta vanhoja

  Susanna, kiitos:)

  Sirpa, keskikesä upeimmillaan.

  irene, minullekin oli yllätys, kuinka paljon tekstiiliä menee kaatopaikalle.

  Vikki, vastasin sinulle blogissasi:)

  Intianminttu, niitty on todella kaunis.

  Aimarii, Olen itsekin osallistunut paavo nurmi maratoniin useamman kerran:)

  Anski, kiitos:)

  mate, kiitos:)

  Susanne, kiitos:)

  Piipe, minulla on samat muistot lapsuudesta. On hurjaa, mikä muutos on tapahtunut

  saraheinä, totta

  Pirjo, joitakin ekovaatteiden tekijöitä löytyy, onneksi.

  VastaaPoista
 18. Absolutely beautiful, Sussi!!!

  VastaaPoista
 19. Kauniit kuvat Ruissalosta.

  VastaaPoista
 20. Ihania kukkia.

  Niin meillä käytettiin tarkkaan vaatteet. 12 lapsisessa perheessä ei ostettu uutta vaan meni siskolta toiselle ja vanhat takit purettiin ja käännettiin kangas ja ommeltii uusi takki.

  Nyt ei pikkusiskolle anneta isosiskon vaatteita vaan jokaiselle pitää ostaa uusia. Lapsenlapset tietävät että mummi on tarkka ja tuovat vaatteensa meille että jos antaisimme jollekin ja niin ollaan tehty.

  VastaaPoista
 21. Ei päde tähän kotiin. Poika vei kirpparille myyntiin vaatteitaan ja kun kaikki T-paidat ei menneet kaupaksi, rupesin minä käyttämään niitä. Ne on tosi hyviä! Taidan ostaa noin 5 vaatetta vuodessa sisältäen takit ja melkein alushousutkin : D

  VastaaPoista
 22. Linda, thank you:)

  S. Willberg, kiitos:)

  Sylvi, ennen kierrätettin lasten kesken, muistan senn hyvin.

  mayo, sinulla on oikea ote!

  VastaaPoista
 23. Ihana ihana Ruissalo ! Ja valtavan hieno tuo sini-keltainen niitty, vau. Itsellä on jo sen verran ikää, että vaatteet ovat vain hyötykäyttöä varten, mutta nuoriso taitaa olla se suurkuluttaja. Valistusta vaan heille lisää, onneksi julkisuudessa näkyy näitä kierrätys- ja tuunausjuttujakin. Ihmettelin muuten suuresti, että kirpparipyödältäni meni hyvin kaikenlainen tilpehööri kaupaksi, mutta uuden veroiset vaatteet eivät eurollakaan ! Menivät SPR:lle, joka toivottavasti tekee niillä jotain hyödyllistä (vaikka muistan kyllä senkin paikan, niin kuin UFF:nkin kohu-uutiset).

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista!

Vanhemmissa postauksissa on kommenttien valvonta päällä, jotta minulta ei jää viestit huomaamatta.

© Förmaaki ja puutarha. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig