Tästä kaikki alkaa. Inkoon sataman kautta on saapunut englantilaista savea. Siihen lisätään ranskalaista kaoliinia, kotimaista maasälpää ja kvartsia sekä vettä. Valumassaa kypsytellään 3-4 päivää.
Siellä Sussi on, peilin kuvajaisena:) |
Pääsin viikolla tutustumaan Suomen ainoan saniteettiposliinitehtaan, Idon, toimintaan Tammisaaressa. Blogiani pitkään seuranneet tietävätkin, että minut saa liikkeelle taikasanat kotimainen työ ja työllisyys, kestävät, pitkäikäiset tuotteet ja ympäristöasioiden huomioon ottaminen valmistuksessa.
Saniteettiposliinin valmistuksella on Suomessa pitkät perinteet, ensimmäiset Arabian posliinituotteet valmistettiin yli 140 vuotta sitten Helsingin Arabianrannassa. Vuodesta 1969 tehdas on toiminut Tammisaaressa. Tehdas toimii viidessa vuorossa seitsemän päivää viikossa, 180 työntekijän voimin.
Vessanpytyn valmistumisen koko sykli kestää 3 päivää. Kotimaisen työn lisäksi 50 prosenttia valmistukseen käytettävästä raaka-aineesta on kotimaista.
Valamisen jälkeen pytyt ovat ruskeita. Valkoisen värin ne saavat lasituksessa. Mikä kiintoisinta, valkoiseen väriin tarvitaan myös sinistä ja punaista väriä.
Ja huomio kaikki kylppäriremppaa suunnittelevat, valmistuksen aikana ei massaan lisätä vaarallisia aineita, kuten sinkki- tai tinaoksideja. Ulkomailla valmistettavissa halpismalleissa valitettavasti näin yhä tehdään.
Tehdasta on automatisoitu, joten ihmisten lisäksi siellä hyörivät robotit. Tässä pytyt ovat siirtymässä automaattisen, ilman kuskia kulkevan trukin kyytiin.
Tehtaanjohtaja Matts Lundström esittelee Idon aikaisempia malleja. Uuden malliston, Ido Glowin pointti on huuhtelukauluksettomuus, helposti puhdistettava Smart-lasite sekä veden kulutusta vähentävä huuhtelumekanismi.
Hieno homma!
VastaaPoistasamaa mieltä:)
PoistaTaas sitä oppi uutta, kiitos!
VastaaPoistakiva kuulla:) Kiitos Vikki:)
PoistaKiva tietää, että kotimaisia pönttöjä edelleen valmistetaan. Meillä on Arabian pöntöt, jotka taitavat jo kaivata päivittämistä.
VastaaPoistaOlen viime aikoina katsonut kotimaisten brändien tuotetietoja ja yhä useampi valmistetaan jossain muualla. Fiskarsin työkalut Kiinassa, Finnlaysonin lakanat Aasiassa, Arabia/Iittalan posliinit Aasiassa jne. Tähän saakka kotimaisten tuotteiden korkeita hintoja on perusteltu työn ja kustannusten kalleudella. Miten tuo peruste pitää kutinsa, jos tuotanto siirretään ns. halpamaihin? Vaikka suunnittelu tehtäisiinkin Suomessa, ei sen osuus tuotteen hinnasta voi olla jatkuvasti niin korkea, että se selittäisi hintaeron. Suosi tässä nyt sitten kotimaista, kun tuotteen kotimaisuutta on kohta vain nimi.
Monessa paikassa näkee vielä 70-luvulla valmistettuja pönttöjä, jotka toimivat moittetta. Meillä on 90-luvun pönttö kotona, eikä mitään tarvetta uusia. Mutta niin totta kirjoitat, osa suomalaisesta työstä on katoamassa, ja muuttumassa pelkäksi suomalaiseksi suunnitteluksi. Suurimpana syynä tähän on suomalaisen työn hinta, joka ei pysty klpailemaan halpatyömaiden kanssa. Tässä meillä kuluttajilla on oma vastuumme, olemmeko valmiita maksamaan enemmän kotimaassa valmistetusta tuotteesta, vaiko haluammeko pelkästään halpaa
PoistaToinen 80-luvun pönttömme toimii moitteetta, mutta toista on jouduttu korjaamaan ja näyttää siltä, ettei korjaukset tilannetta enää paranna.
PoistaOlen kanssasi samaa mieltä siitä, että kuluttajilla on iso vastuu. Toisaalta, jos raha on vähissä, on vaikeaa olla vastuullinen kuluttaja. Onko Thaimaassa valmistettu lakana enää kotimainen, vaikka yrityksen pääkonttori sijaitsee Suomessa ja lakanan kuvio on kenties joskus suunniteltu Suomessa? Eihän meillä ole edes puuvillatuotantoa, joten raaka-ainekin sinne Thaimaaseen tulee jostain muualta. Jos kaupan hyllyllä on kaksi lakanaa, joista kumpikin on valmistettu halpamaassa ja toisen hinta on kolminkertainen, alkaa miettimään, mistä sitä oikein maksaa. Olen yrittänyt suosia kotimaista, mutta se alkaa olla jatkuvasti vain vaikeampaa. Ostimme juuri uudet sohvat. Edelliset oli valmistettu Suomessa ja kestivät yli 20 vuotta. Tältä pohjalta päätin, että myös uusien tulee olla kotimaiset. Onneksi huonekalutuotantoa sentään vielä on kotimaassa ja hinnaltaankin se pystyy kilpailemaan tuontisohvien kanssa. Loppusuoralle pääsi kaksi kotimaista valmistajaa, joista valitsimme Askon Lahden tehtaat. Sattumoisin vanhat sohvat on valmistettu samassa konsernissa. Olen tyytyväinen sohviin ja niiden laatuun. Ja tyytyväinen myös siksi, että tuin kotimaista työtä. Kerrankin se oli mahdollista.
totta kirjoitat, monessa tuotteessa suunnittelu tehdään Suomessa, mutta itse tuote valmistetaan muualla.
PoistaOlipas mielenkiintoinen kierros, kiitos!
VastaaPoistakiitos maatuska:)
PoistaIdo, merkki johon meillä luotetaan. Varaosia löytyy!
VastaaPoistataattua kotimaista
PoistaHienoa! Kyllä minä ainakin olen valmis maksamaan siitä että tuotteen valmistusprosessissa nuo mainitsemasi taikasanat toteutuvat.
VastaaPoistaKiitos Sussi tästä mielenkiintoisesta tietopaketista :)
kiitos ansku:)
PoistaHienoa, että olet päässyt tutustumaan suomalaiseen tuotantoon ja jaoit sen meille :)
VastaaPoistaoli kiintoisa paikka.
PoistaMeilläkin taitaa olla Ido...
VastaaPoistamonessa kodissa...
PoistaMoi. Upea tiivistelmä tehtaan toiminnasta. Tuote on hyväksi todettu meilläkin.
VastaaPoistakiitos sami:)
PoistaInteresting!
VastaaPoistathank you jandi:)
PoistaPeukutus kotimaiselle tuotannolle!
VastaaPoistasamaa mieltä:)
PoistaHyvä kun täällä Suomessa on vielä jotain menestyvää. Ettei kaikkea viedä muualle. Hyvä Ido.
VastaaPoistatotta1
PoistaMielenkiintoinen postaus.
VastaaPoistakiitos Irma:)
PoistaVery interesting post. I very like your blog. Greetings!
VastaaPoistathank you:)
PoistaJotain sentään vielä tehdään kotimaassa, onneksi.
VastaaPoistaonneksi:)
PoistaKotimaisuus on aina plussaa. Työttömyysluvut saisivat pienentyä.
VastaaPoistasamaa mieltä:)
PoistaMielenkiintoinen postaus!
VastaaPoistaKiva, kun pääsit tutustumaan valmistukseen.
kiitos sari:)
PoistaOlipa mielenkiintoista luettavaa! Kivaa alkanutta viikkoa!
VastaaPoistaKiitos Tiiu:)
PoistaVery interesting, Sussi! Thanks so much for sharing.
VastaaPoistathank you Linda:)
PoistaMielenkiintoinen kierros ja tutustuminen!
VastaaPoistakiitos susanne:)
PoistaHello, interesting tour and photos. Thanks for sharing. Have a happy day!
VastaaPoistathank you Eileen:)
PoistaBoa tarde, excelente reportagem acompanhada por boas fotos.
VastaaPoistaAG
Obrigada AG:)
PoistaTäydellinen reportaasi, ei voi kuin ihailla.
VastaaPoistaKiitos orvokki:)
PoistaGreat post!:)
VastaaPoistaxxBasia
thank you:)
PoistaThat is very interesting ! I like it !
VastaaPoistathank you; that is nice to hear:)
PoistaMielenkiintoinen postaus.
VastaaPoista